Fragmente de dronă „Shahed”, depistate în zona de frontieră moldo-ucraineană. Maia Sandu: Agresiunea Rusiei pune în pericol întregul continent

Fragmente de dronă „Shahed”, depistate în zona de frontieră moldo-ucraineană (border.gov.md)
Maria Maevschi
12.02.2024

Fragmente ale unei drone au fost depistate în apropierea graniţei de sud a Republicii Moldova cu Ucraina, a anunţat Poliţia de Frontieră. Potrivit informaţiilor oferite de forţele de ordine, duminică, 11 februarie 2024, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localităţii Etulia, raionul Vulcăneşti, au fost depistate fragmente ale unei drone de producţie iraniană „Shahed” folosită de forţele armate ruse în atacul recent asupra Ucrainei.

Potrivit datelor preliminare, resturile depistate ar fi de la una din dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean, în cadrul atacului din noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail. Informaţiile au fost comunicate autorităţilor de competenţă în mod operativ iar în regiunea unde au căzut rămăşiţele de dronă a fost restricţionat accesul.

„Nu există riscuri sau pericole pentru comunităţile din zonă, iar autorităţile au luat toate măsurile de rigoare pentru menţinerea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică. Din informaţiile autorităţile ucrainene, un atac cu drone a avut loc în noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail, de pe teritoriul Ucrainei, în apropierea de frontiera cu R. Moldova.

Există bănuială că resturile de dronă depistate ar fi ale uneia dintre dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean. Fragmentele au fost ridicate de experţii Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP şi urmează să fie supuse expertizei”, se arată în comunicatul de presă al Poliţiei de Frontieră.

Astfel, Poliţia de Frontieră a precizat în după amiaza zilei de luni, 12 februarie, că în urma unor acţiuni desfăşurate la locul căderii fragmentelor de dronă, s-a constatat că printre resturile acesteia se află şi explozibil.

„Echipele specializate ale Poliţiei Naţionale, în colaborare cu specialiştii de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, sunt la faţa locului pentru a identifica cea mai adecvată soluţie de înlăturare sau detonare a explozibilului.

A fost depistată partea de luptă a acesteia care conţinea circa 50 de kg de substanţă explozivă. Poliţiştii au asigurat dezamorsarea şi strângerea tuturor părţilor componente ale rămăşiţelor dronei, iar în următoarele ore vor asigura în condiţii sigure detonarea încărcăturii explozive depistate”, au precizat autorităţile.

În context, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, subliniază riscurile survenite în urma războiului dus de Rusia în Ucraina de aproape doi ani, începând cu 24 februarie 2022.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei loveşte din nou aproape de casă, în Moldova. Descoperirea resturilor de drone Shahed în sudul Moldovei serveşte ca un alt memento dur al realităţii sumbre cu care ne confruntăm. Agresiunea Rusiei pune în pericol întregul continent. Sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue”, a punctat şefa statului pe reţeaua se socializare X.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor