Fotbal: Turcia şi-a anunţat candidatura la organizarea EURO 2020

(Photo illustration by Joern Pollex / Bongarts / Getty Images)
Epoch Times România
22.03.2012

Turcia este prima ţară care a anunţat că vrea să găzduiască turneul final al Campionatului European de fotbal din anul 2020, la o zi după ce UEFA a precizat că aşteaptă ca federaţiile care intenţionează să candideze la organizarea acestui eveniment să-şi exprime în mod oficial interesul începând de luni.

"Daţi-ne EURO 2020", a spus primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul discursului susţinut joi, la Istanbul, în deschiderea celui de-al 36-lea Congres al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA).

"Populaţia Turciei este tânără, media de vârstă este sub 30 de ani. Ţara noastră are un mare potenţial pe plan economic şi sportiv. Turcia este o ţară care adoră fotbalul, cu numeroşi suporteri", a adăugat Erdogan, el însuşi un mare iubitor al sportului-rege, pe care l-a practicat timp de 15 ani.

Premierul turc a povestit cum, în adolescenţă, îşi ascundea ghetele de fotbal şi rănile suferite în timpul meciurilor, pentru a nu fi văzute de părinţii săi, care nu doreau ca el să facă din fotbal o meserie. "Tatăl meu a avut dreptate şi am făcut altceva, însă fotbalul m-a învăţat multe lucruri, între care coordonarea, solidaritatea, dăruirea sau comunicarea", a dezvăluit Erdogan, a cărui ţară se confruntă în prezent cu un mare scandal legat de meciurile trucate, în cadrul căruia au fost aduse în faţa justiţiei 93 de persoane, între care şi preşedintele campioanei Fenerbahce.

Miercuri, UEFA a anunţat că asociaţiile naţionale din componenţa sa, interesate de organizarea turneului final al Campionatului European de fotbal din anul 2020, sunt invitate oficial, începând de luni 26 martie şi până în data de 15 mai, să anunţe acest lucru. Dacă se va înregistra o singură "manifestare a interesului", UEFA va lansa procesul de desemnare, solicitând toate garanţiile necesare pentru confirmarea gazdei competiţiei.

În cazul în care mai multe ţări îşi vor exprima "interesul", forul european va lansa atunci procesele de candidatură, care se vor întinde pe o perioadă de 18 luni, pentru elaborarea dosarelor necesare. Desemnarea ţării sau ţărilor gazdă (în cazul unei organizări comune) va avea loc la finele anului 2013 sau începutul lui 2014.

Turcia a mai candidat, fără succes, la organizarea EURO 2016, atribuit în final Franţei, la o diferenţă de un singur vot. La începutul acestui an, ministru turc al sportului, Suat Kilic, anunţase că ţara sa îşi va concentra eforturile asupra candidaturii la organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2020, competiţie pe care Turcia este, de asemenea, interesată să o găzduiască.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor