Fotbal: Polemică după un apel ca finala Cupei Spaniei să se joace cu porţile închise

Epoch Times România
23.05.2012

Reacţii puternice au avut loc miercuri în Spania după apelul preşedintele regiunii Madrid, care doreşte ca finala Cupei Regelui la fotbal, Athletic Bilbao-FC Barcelona, să se dispute cu porţile închise, pentru ca suporterii basci şi catalani să nu fluiere imnul naţional, informează AFP.

"Ultrajele la dresa drapelului sau a imnului naţional sunt delicte înscrise în Codul Penal. Nu le putem tolera, iar în opinia mea meciul ar trebui să fie amânat sau să joace în altă parte cu porţile închise", a declarat marţi Esperanza Aguirre la postul de radio Onda Cero.

Finala va avea loc vineri, pe stadionul Vicente Calderon din Madrid.

Doamna Aguirre se teme că se repeta situaţia de la finala Cupei din 2009, când fanii aceloraşi echipe au huiduit imnul naţional.

Ziarele catalane au reacţionat violent miercuri la propunerea ca meciul să se joace cu porţile închise. "De ce nu taci din gură?", a scris El Mundo Deportivo, în timp ce Sport titra pe prima pagină "Cupa se înveninează".

La Vanguardia, în editorialul intitulat "Greşeala lui Aguirre", le cere politicienilor "să micşoreze presiunea şi să nu se joace de-a pompierii piromani".

Ministrul de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a făcut un apel la "colaborare pentru a calma spiritele".

În schimb, preşedintele Barcelonei, Sandro Rosell, le-a cerut fanilor echipei "să-şi exprime liber sentimentele", iar fundaşul Gerard Pique a estimat, într-o conferinţă de presă, că "în această ţară sunt probleme mult mai importante de care lumea ar trebui să se preocupe".

Unii deputaţi ai opoziţiei au acuzat-o pe doamna Aguirre, figură marcantă a Partidului Popular (dreapta), că vrea să abată atenţia opiniei publice de la dificultăţile financiare ale regiunii.

Alţii au insistat asupra faptului că Tribunalul Superior de Justiţie din Madrid a acordat unor asociaţii de extremă dreaptă autorizaţia de a manifesta în ziua finalei nu departe de stadionul Vicente Calderon, sub sloganul "Împotriva separatismului, un drapel".

Casa Regală a anunţat că regretă politizarea meciului şi a indicat că Prinţul Felipe, moştenitorul coroanei spaniole, va asista la meci, aşa cum era prevăzut, în absenţa regelui Juan Carlos, în continuare convalescent după o operaţie la şold.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor