Fotbal: Parlamentarii din Consiliul Europei au cerut FIFA o anchetă

Preşedintele Joseph Blatter, a fost reales în fruntea Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA). (Julian Finney / Getty Images)
Epoch Times România
26.04.2012

Parlamentarii Consiliului Europei (APCE) au cerut miercuri Federaţiei internaţionale de fotbal să deschidă o anchetă internă în legătură cu "diversele scandaluri" care au afectat în ultimii ani forul mondial, mai ales în ce priveşte condiţiile de realegere a lui Joseph Blatter şi cu privire la afacerea ISL.

"Au existat malversaţiuni, un anumit număr de lucruri inadmisibile din partea FIFA", a exclamat parlamentarul francez Francois Rochebloine, raportor al acestui text adoptat practic în unanimitate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg.

Deputaţii APCE revin, totodată, asupra afacerii ISL, numită astfel după societatea de marketing care a obţinut exclusivitatea drepturilor de televizare pentru mai multe Cupe Mondiale, înaintea lichidării sale, în 2001. Potrivit unei anchete a canalului britanic BBC difuzată în 2010, ISL ar fi dat bacşişuri unor membri ai FIFA. Rochebloine, care se bazează în special pe cifrele furnizate de justiţia elveţiană, evocă sume pentru mită de 122,6 milioane de franci elveţieni (102 milioane de euro la cursul actual), daţi între 1989 şi 1998, precum şi 37,4 milioane franci elveţieni (31,1 milioane de euro) între iunie 1999 şi ianuarie 2001.

În legătură cu realegerea lui Joseph Blatter pentru preşedinţia FIFA, organizaţia paneuropeană cere anchetă în legătură cu situaţia opozantului Mohamed Bin Hammam, între timp scos din circulaţie, după ce a fost radiat pe viaţă din lumea fotbalului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor