Fotbal: Guvernul maghiar condamnă comportamentele antisemite ale suporterilor la meciul cu Israel

Epoch Times România
21.08.2012

Insultele şi comportamentele antisemite ale unor suporteri ai naţionalei de fotbal a Ungariei la meciul amical cu Israel (1-1) de pe 15 august au fost condamnate "profund" marţi de guvernul maghiar, care a afirmat însă că aceste fapte nu sunt contrare legii, anunţă AFP.

"Guvernul maghiar condamnă profund comportamentele fanilor care au tulburat demnitatea meciului amical de fotbal dintre Ungaria şi Israel", se arată într-un comunicat al Executivului condus de Viktor Orban.

Totuşi, aceste comportamente "nu sunt în directă contradicţie cu legea, de aceea autorităţile nu au o bază legală pentru a lua măsuri în imediat", se adaugă în comunicat.

În cursul meciului, suporteri unguri au proferat insulte ca "evrei împuţiţi", "Buchenwald" (aluzie la lagărul de concentrare nazist din Germania) sau "Viva Mussolini". În timpul intonării imnului Israelului, Hatikvah, sute de suporteri au întors spatele terenului.

Aceste incidente antisemite sunt vizibile şi pe diferite înregistrări difuzate pe Youtube.

"Guvernul garantează drepturile fundamentale ale omului prevăzute de noua constituţie, de aceea el este determinat să împiedice orice discriminare bazată pe rasă, religie sau originea etnică", mai precizează comunicatul.

Incidentele vor fi pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri a Federaţiei maghiare de fotbal. Preşedintele acesteia, Erik Banki, care este şi deputat al partidului conservator la putere, Fidesz, a condamnat deja asemenea comportamente "inacceptabile, nu doar pe un stadion de fotbal, ci oriunde altundeva", într-un interviu pentru site-ul revistei maghiare HVG.

Ungaria cunoaşte în ultimii ani o puternică recrudescenţă a antisemitismului, alimentată de partidul de extremă dreapta Jobbik. Critici ai guvernului maghiar consideră că acesta arată indulgenţă în faţa fenomenului.

Din acest motiv, scriitorul Elie Wiesel, premiu Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaust, a restituit în luna iunie guvernului o importantă decoraţie primită în 2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor