Fotbal: Gigi Becali promite că nu va solicita dobândă, dacă procurorii renunţă la recurs în dosarul "Valiza"

Epoch Times România
17.04.2012

Patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, George Becali, a salutat decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care l-a achitat în dosarul "Valiza" şi a promis că nu va solicita dobândă pentru suma de 1,7 milioane euro, în cazul în care procurorii vor renunţa să mai înainteze recurs în acest caz.

"Banii nu o să-i primesc acum, procurorii vor ataca probabil cu recurs această hotărâre, dar eu nu-mi fac niciun fel de probleme. Această hotărâre o voi prezenta Curţii de Justiţie a Parlamentului European, în care sunt membru, pentru că vreau să demonstrez că în ţara mea este justiţie. Foarte mulţi colegi străini chiar aşteptau această decizie şi mă întrebau în legătură cu ea", a declarat Becali, marţi, în cursul unei conferinţe de presă.

"Mă temeam de o condamnare cu suspendare, dar nu ar fi fost o problemă. Temerea mea era că în ţara mea premierea ar putea fi considerată mită. Nu mi-era teamă de condamnare, ci de mentalitatea ţării mele, de asta îmi era teamă. Justiţia este sfântă, nu este matematică. Este de un milion de ori mai tare decât matematica, pentru că te joci cu libertatea omului, iar libertatea omului i-a dat-o Dumnezeu", a precizat patronul stelist, care s-a întrebat: "Cum poţi să ceri patru ani de închisoare pentru un om care a încercat să câştige cinstit un meci?".

Bucuros în urma deciziei judecătoreşti şi, totodată, dispus să-i ierte pe cei care îi vor răul, în cazul de faţă procurorii DNA, Becali a promis în faţa ziariştilor că va renunţa să solicite dobândă pentru cei 1,7 milioane euro care i-au fost reţinuţi timp de patru ani, în cazul în care procurorii nu vor înainta recurs în acest caz.

"Dacă procurorii renunţă la recurs eu îmi iau banii şi îmi văd de treaba mea. Dar dacă ei fac recurs, voi solicita dobânda legală, de aproximativ 500.000 de euro, din bani publici. Propun statului meu să nu mai facă recurs, aveţi motivaţia să nu mai faceţi recurs, iar eu fac această promisiune publică, precum şi în faţa preşedintelui, a primului ministru şi a ministrului justiţiei, că nu voi cere dobânda legală dacă procurorii nu fac recurs", a spus Becali, adăugând: "Îi iert pe procuror şi îi spun: pocăieşte-te pentru faptele tale, du-te la biserică!".

Patronul FC Steaua Bucureşti a fost achitat marţi de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul "Valiza", în care este acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, instanţa supremă a decis şi achitarea celorlalţi inculpaţi din dosar, şi anume Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino, iar în cazul lui Raul Volcinschi instanţa a luat act de încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia. ÎCCJ a mai decis ridicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 1,7 milioane de euro.

Procesul "Valiza" a început pe 21 ianuarie 2009, la Curtea de Apel Cluj, însă pe 6 octombrie 2009 magistraţii clujeni au admis cererea de declinare a competenţei către ÎCCJ, având în vedere calitatea de europarlamentar pe care Becali a obţinut-o pe parcurs.

Procurorii DNA au instituit, în mai 2008, sechestru asigurător şi au indisponibilizat suma de 1.700.000 de euro aparţinând lui George Becali, în scopul confiscării speciale. Banii ar fi fost destinaţi premierii echipei Universitatea Cluj pentru a nu pierde meciul cu CFR Cluj (0-1 pe teren), din ultima etapă a sezonului respectiv. În cazul în care CFR nu ar fi câştigat meciul, Steaua ar fi devenit campioană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor