Fotbal: Fotbalul francez se ridică împotriva taxei de 75% dorită de Hollande

(photos.com)
Epoch Times România
02.03.2012

Lumea fotbalului francez, unde salariile au explodat în ultimii 20 de ani, se ridică împotriva taxării cu 75 la sută a veniturilor foarte ridicate, cerută de candidatul socialist la prezidenţiale Francois Hollande, prezentând spectrul unui exod al celor mai buni jucători spre străinătate.

"Dacă această propunere intră în vigoare, campionatul Franţei va retrograda în a doua divizie europeană. Acest proiect de hiper-taxare va însemna moartea fotbalului francez", declară, astfel, Frederic Thieriez, preşedintele Ligii fotbalului profesionist (LFP) în cotidianul L"Equipe de joi. El estimează că între 120 şi 150 de jucători sunt vizaţi în Franţa, un sfert din efectivul Ligii 1 prin propunerea făcută de Francois Hollande, de altfel un mare fan al fotbalului, de a taxa 75% partea din venituri mai mare de un milion de euro pe an.

"Să treci de la 45% impozit la 75% ar fi fără precedent în Europa, iar cei mai buni jucători ai noştri, care se află în competiţie pe o piaţă mondială, ar pleca", a subliniat Thieriez.

"Jucătorii ar pleca instantaneu din Franţa", a reiterat ministrul sportului al lui Nicolas Sarkozy, fostul judoka David Douillet, denunţând o "măsură totalmente demagogică".

"Nu cred că această măsură ar determina jucătorii să plece, întrucât deja jucătorii vizaţi găsesc venituri mai bune în străinătate", a temperat tonul Philippe Piat, preşedintele Uniunii naţionale a fotbaliştilor profesionişti. "Dar aceasta ar frâna sosirea la noi a jucătorilor din alte ţări", subliniază el.

Pentru Jean-Pierre Louvel, preşedinte la Le Havre (D2) şi al Uniunii cluburilor profesioniste, "să descurajezi marile salarii să vină în Franţa este să privezi societatea de venituri importante, pentru că ei sunt cei care plătesc cele mai mari impozite". "A fost criticată mult posibila venire a lui Beckham la PSG pentru 800.000 de euro (pe lună), dar ar fi fost un contribuabil excepţional", adaugă Louvel, reamintind că jucătorii şi cluburile plătesc 600 milioane de euro pe an în total impozite şi contribuţii sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor