Fotbal: FIFA investighează patru meciuri suspecte ale Africii de Sud

FIFA logo. (PHILIPPE DESMAZES / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.03.2012

Anchetatori ai Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) au sosit joi în Africa de Sud pentru a contribui la elucidarea afacerii a patru meciuri suspectate că au fost trucate, jucate de naţionala acestei ţări chiar înaintea Cupei Mondiale 2010, a anunţat Federaţia sud-africană (SAFA), citată de AFP.

Echipa condusă de şeful departamentului de securitate, Chris Eaton, va rămâne patru zile în Africa de Sud, unde va studia înregistrările a patru meciuri ale echipei sud-africane, bănuite că au fost trucate, în timpul pregătirilor Bafana Bafana pentru Mondialul găzduit chiar de Africa de Sud.

"Vom face tot posibilul să ajutăm FIFA pentru a rezolva problema legată de meciurile jucate de echipa naţională şi pentru a elimina din fotbalul sud-african practicile de corupţie, dacă ele există", a asigurat preşedintele SAFA, Kirsten Nematandani, într-un comunicat.

SAFA i-a estimat pe cei care "estimează că au dovezi de furnizat şi n-au contactat-o încă" să ia contact cu ea.

Conform ziarului Sunday Times, meciurile cu Tailanda, Bulgaria, Guatemala şi Columbia ar fi fost trucate de Wilson Raj Perumal, care alegea arbitrii. Perumal, un resortisant din Singapore, efectuează acum o pedeapsă de doi ani de închisoare în Finlanda, fiindcă a trucat meciuri în această ţară.

Africa de Sud a marcat mai multe goluri din penalty-uri suspecte în meciul câştigat cu 5-0 contra Guatemalei, scor record pentru Bafana Bafana. Ceva asemănător s-a întâmplat în victoria cu 2-1 în faţa Columbiei.

Cele patru meciuri au fost conduse de arbitri din Niger, Togo şi Kenya.

Misiunea din Africa de Sud se înscrie în cadrul unei anchete a FIFA despre mai bine de 300 de meciuri amicale jucate în 2010 pe trei continente, suspectate că au fost trucate, în beneficiul unor case de pariuri ilegale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor