Fostul preşedinte Donald Trump îşi intensifică atacurile la adresa Kamalei Harris. Biden, aproape ignorat

Donald Trump (COTT OLSON / Getty images)
Redacţia
10.07.2024

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump şi-a intensificat marţi atacurile la adresa vicepreşedintei Kamala Harris în cadrul unui miting în apropiere de Miami, în timp ce Partidul Democrat se întreabă dacă preşedintele Joe Biden ar trebui să rămână în cursa pentru fotoliul prezidenţial sau nu, transmite Reuters.

Vorbind la clubul său de golf din Doral, Florida, Trump nu a spus nimic cu privire la opţiunea pe care o are în vedere pentru a-i fi partener de cursă, deşi l-a menţionat de mai multe ori pe senatorul de Florida Marco Rubio, care era prezent şi este văzut ca unul dintre principalii candidaţi pentru acest rol.

Urcând pe scenă cu aproape o oră întârziere, Trump l-a criticat pe Biden, în vârstă de 81 de ani, pentru prestaţia slabă la dezbaterea din 27 iunie, care a provocat îngrijorări cu privire la capacitatea sa mentală de a ocupa această funcţie şi apeluri din partea unor democraţi pentru ca acesta să se retragă.

Biden a spus că a avut o seară proastă şi că nu se va retrage din cursa prezidenţială.

Pe un ton ironic, Trump a numit alegerea de către Biden a Kamalei Harris - prima femeie vicepreşedinte şi, de asemenea, prima persoană de culoare în această funcţie - "singura sa decizie strălucită", insinuând că aceasta era atât de incompetentă încât democraţii erau reticenţi ca ea să îi ia locul lui Biden în fruntea listei.

"A fost o poliţă de asigurare, poate cea mai bună poliţă de asigurare pe care am văzut-o vreodată. Dacă Joe ar fi ales pe cineva măcar pe jumătate competent, l-ar fi dat afară din funcţie cu ani în urmă", a menţionat Trump.

Trump a mai acuzat-o pe Harris, fost senator al SUA şi procuror general al Californiei, că împreună cu alţi democraţi au băgat sub preş presupusele probleme de acuitate mintală ale lui Biden. Joe Biden a declarat că are rezistenţa şi acuitatea mentală necesare pentru a conduce.

Trump a declarat, de asemenea, că dosarul lui Harris i-ar afecta şansele electorale, cel mai recent semn că el şi aliaţii săi republicani încep un asalt total asupra Kamalei Harris pentru a se pregăti pentru posibila încheiere a candidaturii lui Biden.

"Nu cred că socialismul californian al Kamalei Harris va fi bine primit de locuitorii din Doral, din Miami sau din Florida. Pentru că în Florida nu ne place socialismul, noi ne vrem libertatea", a spus Trump.

Campania lui Biden l-a acuzat pe Trump că a minţit în legătură cu Harris şi a spus că încearcă să deturneze atenţia tot mai mare acordată Proiectului 2025, planurile controversate ale unui grup conservator de a reface preşedinţia în cazul în care Trump ar câştiga alegerile din 5 noiembrie.

Trump îi lansează lui Biden o nouă provocare, dar la golf

Aparent în glumă, Trump l-a provocat pe Biden la o altă dezbatere, spunând că aceasta ar trebui să fie "de la bărbat la bărbat, fără moderatori, fără bariere" şi la 18 găuri de golf - o referire la discuţia lor din timpul dezbaterii despre cine era mai bun la acest sport.

"Va fi printre cele mai urmărite evenimente sportive din istorie, poate mai mare decât Cupa Ryder sau chiar Masters", a spus Trump, adăugând că i-ar da lui Biden 20 de lovituri.

Campania lui Biden a respins provocarea de golf a lui Trump ca fiind o cascadorie. Ei au spus că Biden - care a susţinut marţi un discurs la summitul NATO de la Washington, promiţând să apere Ucraina împotriva invaziei preşedintelui rus Vladimir Putin - este prea ocupat cu guvernarea.

Trump a lăudat ceea ce a numit "decizia incredibilă" a Curţii Supreme de săptămâna trecută, care a stabilit că nu poate fi urmărit penal pentru acţiuni care se încadrează în puterile sale constituţionale în calitate de preşedinte, o decizie istorică ce ar putea avea implicaţii ample pentru acuzaţiile penale cu care se confruntă.

Biden a numit hotărârea "un precedent periculos", deoarece puterea preşedinţiei nu va mai fi limitată de lege.

Trump a etichetat urmăririle penale împotriva sa ca fiind motivate politic şi a menţionat că are "un mare respect pentru curajul" arătat de judecătorii conservatori care au decis în favoarea sa.

Sâmbătă, fostul preşedinte se va deplasa în Pennsylvania pentru un miting de după-amiază în Butler, chiar lângă Pittsburgh, unde accentul va fi pus pe orice indiciu - sau anunţ - cu privire la persoana pe care o va alege ca vicepreşedinte.

Marco Rubio - senator din Florida, senatorul de Ohio - J.D. Vance şi guvernatorul din Dakota de Nord - Doug Burgum sunt consideraţi principalii candidaţi pentru a se alătura lui Trump pe lista republicană. Trump a declarat săptămâna aceasta că va lua probabil o decizie "cu puţin timp înainte" sau în timpul convenţiei naţionale a Partidului Republican, care va începe pe 15 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor