Fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu s-a prezentat la Poliţie pentru a fi întemniţat. A luat 7 ani şi 4 luni

Fostul ministru al finantelor publice, Sebastian Vladescu.
Fostul ministru al finantelor publice, Sebastian Vladescu. (www.gov.ro)

Fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti-Constanţa. Spre deosebire de alţi condamnaţi celebri, Vlădescu nu a dispărut din ţară înaintea pronunţării sentinţei ci s-a predat la Secţia 6 de Poliţie şi urmează să fie dus după gratii, relatează G4Media, citând surse.

În acelaşi dosar Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat la 6 ani. În ceea ce îl priveşte pe Cristian Boureanu faptele s-au prescris.

De asemenea, Instanţa a decis confiscarea a 2,1 milioane de euro şi 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu şi 2 milioane de euro şi 3 milioane de lei de la Mircea Costea şi menţine sechestrele pe avere pentru toţi, inclusiv pentru Cristian Boureanu.

Vlădescu a fost condamnat în martie 2022, în prima instanţă, la 8 ani şi 6 luni cu executare. În aceeaşi speţă, Mircea Costea a primit 7 ani de închisoare, iar fostul deputat PNL Cristian Boureanu primise iniţial o pedeapsă 4 ani şi 3 luni cu executare (schimbare din condamnare cu suspendare).

Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, fostul deputat PNL Cristian Boureanu şi fostul şef al Eximbank Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Cristian Dascălu şi administratorul unei societăţi comerciale au fost trimişi în judecată, în noiembrie 2019, de DNA, în dosarul privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2005-2017, o companie străină a plătit aproximativ 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora, în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

Contractul de reabilitare a fost câştigat în 2005 de asocierea de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka.

În 15 martie 2019, DNA l-a trimis în judecată pe Josef Hornegger, reprezentantul consorţiului de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka, acuzate că l-au mituit pe fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti – Constanţa. Josef Hornegger şi-a recunoscut faptele şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit comunicatului DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne