Fostul majordom al Papei îşi susţine nevinovăţia în faţa acuzaţiilor de furt

Paolo Gabriele (jos),  Papa Benedict XVI şi Monseniorul Georg Ganswein (S)
Paolo Gabriele (jos),  Papa Benedict XVI şi Monseniorul Georg Ganswein (S) (Vincenzo Pinto / AFP / GettyImages)
Alex Johnston
03.10.2012

Fostul majordom al Papei Benedict al XVI-lea a negat acuzaţiile că ar fi furat documente confidenţiale din apartamentul privat al Pontifului.

Cu toate acestea, Paolo Gabriele a recunoscut că a copiat documentele şi a susţinut că se simte vinovat pentru că l-a trădat pe Benedict, a raportat Associated Press. Gabriele, dacă este găsit vinovat, se confrunta cu patru ani de închisoare, dar mulţi analişti cred că el va primi o graţiere dacă va fi pronunţată o condamnare.

"Mă simt vinovat că am trădat încrederea" Papei Benedict, a afirmat el, potrivit AP.

El a acuzat poliţia Vaticanului că l-a maltratat cât timp a fost reţinut, inclusiv prin ţinerea lui într-o cameră mică unde lumina era mereu aprinsă, şi a susţinut că a fost pus sub o presiune psihologică imensă de autorităţi, a raportat Reuters.

"În primele 15-20 de zile, lumina era aprinsă 24 de ore pe zi şi nu exista nici un întrerupător. Prin urmare, vederea mea s-a deteriorat", a afirmat el potrivit agenţiei de ştiri.

Judecătorul cazului a dispus efectuarea unei anchete privind acuzaţiile lui Gabriele.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat că încăperea în care a fost ţinut corespundea standardelor internaţionale şi că Gabriele a fost ulterior mutat într-o cameră mai mare.

Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor