Fost general NATO: Putin are o fereastră de 9 luni pentru a câştiga războiul. Ce se va întâmpla după?


Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Rusia câştigă teren pe măsură ce îşi concentrează ofensiva militară, iar resursele uriaşe de oameni şi materiale ale Moscovei îşi spun cuvântul. O armată rusă resuscitată şi-a reorientat eforturile, până acum greoaie, pentru a revendica estul Ucrainei, făcând primele progrese semnificative acolo în cea de-a 13-a săptămână de război, relatează Al Jazeera.

Forţele ruseşti au relansat ofensivele în trei puncte principale pentru a înconjura un vârf de lance al apărătorilor ucraineni, la Izium în partea de nord, Severodoneţk la est şi Popasna la sud.

La Popasna, forţe combinate de recruţi ruşi şi mercenari din grupul Wagner au străpuns apărarea ucraineană, cucerind mai multe aşezări la 20 mai. Trei zile mai târziu, acestea au capturat Mironovski, punctul de plecare al unei autostrăzi care duce la Sloviansk, unde este posibil ca toate cele trei laturi ale atacului rusesc să vizeze convergenţa.

Pe frontul nordic, artileria rusă de la Izium pare că a prins viaţă în acelaşi timp, în ceea ce autorităţile ucrainene au descris ca fiind actul de deschidere a unui asalt complet.

Forţele ruseşti par să încerce o mişcare în cleşte de la Izium şi Popasna pentru a izola întreaga armată tactică a Ucrainei, de aproximativ 50.000 de oameni, în regiunile Luhansk şi Doneţk, la est.

La 21 mai, bătălia pentru Severodoneţk, cel mai estic oraş deţinut de Ucraina, a început în mod serios. La estul oraşului, a început un bombardament răzbunător. În vestul său, bloggeri militari ruşi au declarat că forţele ruse au distrus unul dintre cele două poduri care leagă oraşul de Lisiceansk peste râul Siverski Doneţk şi complică liniile de aprovizionare ucrainene.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că bombardamentele Rusiei transformă Donbasul într-un "iad".

Guvernatorul din Luhansk, Serhii Haidăi, a declarat că Severodoneţk a rămas ferm în mâinile ucrainenilor la 24 mai, pe fondul unor perspective tot mai întunecate.

"Situaţia este foarte dificilă şi, din păcate, se înrăutăţeşte. Se înrăutăţeşte cu fiecare zi şi chiar cu fiecare oră", a declarat Haidăi într-o înregistrare video pe Telegram. "Bombardamentele se intensifică din ce în ce mai mult. Armata rusă a decis să distrugă complet [oraşul-cheie] Severodoneţk".

Tacticile Rusiei sunt acum de notorietate în portul Mariupol din sudul ţării, care s-a predat în cele din urmă la 21 mai, după mai mult de două luni de bombardamente aeriene şi de artilerie care au transformat oraşul în ruine.

O fereastră de 9 luni. După care situaţia se poate întoarce

Ucraina a luptat cu curaj şi i-a alungat pe ruşi din oraşele nordice Kiev, Cernihiv, Sumî şi Harkiv în ultimele săptămâni, dar contraofensiva sa nu a fost susţinută deoarece forţele ucrainene au nevoie de timp pentru a asimila echipamentul militar occidental, a declarat un comandant NATO în retragere.

"Tancurile şi vehiculele blindate au nevoie de o etapă iniţială pentru pregătirea personală şi în echipă pentru şofer, artilerist, reîncărcător şi comandant", a declarat generalul-locotenent Konstantinos Loukopoulos, care a predat războiul tancurilor la academiile militare din Kiev şi Moscova.

"Ei au nevoie de pregătire tactică, inclusiv de teste de tragere şi exerciţii, care nu pot fi efectuate în câteva săptămâni. Ciclul de pregătire este de cel puţin şase luni, iar acest lucru nu se schimbă în timp de război", a spus el.

"După iluziile [preşedintelui rus Vladimir] Putin cu privire la câştigarea războiului în 96 de ore, iluziile au început de partea occidentală", a adăugat el.

Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania şi Republica Cehă se numără printre cei care au promis diferite tipuri de blindate şi artilerie, iar acest lucru complică lucrurile, a spus Loukopoulos.

De exemplu, din cele 90 de piese de artilerie obuzier M777 trimise de SUA Ucrainei, aproximativ 18 au fost absorbite, a spus el, adăugând că nu se ştie câte dintre cele 12 sau 14 obuziere autopropulsate César trimise de Franţa sunt folosite.

"Pentru ca Ucraina să absoarbă armele din Occident şi să le facă operaţionale, să formeze unităţile potrivite şi să le antreneze, are nevoie de opt, nouă luni. Nu poate retrage unităţi active de pe front pentru a le antrena", a declarat Loukopoulos.

Acesta este intervalul de timp, crede el, în care Putin ar putea eventual să câştige războiul pe teren şi să ajungă la un acord negociat.

"În cadrul actualului raport de forţe, tendinţa generală este în favoarea ruşilor. În acest moment, nimic nu poate schimba acest lucru", a spus el.

După câteva luni, cu antrenarea unităţilor de rezervă, ar putea avea loc o contraofensivă strategică [ucraineană] care i-ar putea arunca pe ruşi afară

Loukopoulos crede că acest lucru ar putea fi probabil realizat prin confiscarea de către Ucraina a teritoriului rusesc pe care l-ar putea schimba cu propriul teritoriu în cadrul negocierilor.

"Pot ucrainenii să creeze un fapt pe teren pentru a contracara câştigurile ruseşti? În acest moment nu pot", a spus el.

"Fie că ne place sau nu, Rusia are iniţiativa politică şi militară. Occidentul reacţionează la ceea ce face Putin."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe