Fost comandant al forţelor pro-ruse se dezlănţuie: Şoigu, acuzat de "neglijenţă criminală" şi de posibilă trădare

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. (Getty Images)

Un fost comandant al forţelor pro-ruse din estul Ucrainei l-a acuzat vineri pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, de "neglijenţă criminală" în legătură cu campania militară bâlbâită a Moscovei în Ucraina, relatează Reuters.

"Îl acuz direct pe Serghei Şoigu cel puţin de neglijenţă criminală. Nu am motive să-l acuz de trădare, dar aş suspecta acest lucru", a declarat Igor Girkin într-un interviu video postat pe canalul său Telegram.

Kremlinul nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta izbucnirea lui Igor Girkin - unul dintre cele mai puternice atacuri publice de până acum la adresa conducerii militare a Rusiei din partea unei figuri proeminente care militează pentru o campanie mai intensă în Ucraina.

În ciuda eşecurilor repetate ale Rusiei şi a pierderilor grele în oameni şi echipamente în cursul invaziei de 79 de zile, Putin nu a dat niciun semn de distanţare faţă de Şoigu. Ministrul a jucat un rol foarte vizibil la comemorările de luni din Piaţa Roşie pentru a marca cea de-a 77-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Serghei Girkin, care mai poartă pseudonimul "Strelkov", de la "trăgător" în limba rusă, a fost acuzat de crimă de către procurorii olandezi pentru presupusul său rol în doborârea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines deasupra Ucrainei în 2014.

În ultimele săptămâni, el a devenit un critic deschis al modului în care Rusia îşi duce războiul în Ucraina, afirmând că, fără o nouă strategie şi mai mulţi oameni, Rusia ar putea pierde.

Ucraina afirmă că a respins forţele ruseşti din jurul oraşului Harkiv din estul ţării în această săptămână şi că organizează o contraofensivă care ar putea semnala o schimbare în dinamica războiului.

După ce nu au reuşit să captureze capitala Kiev în prima fază a ceea ce Rusia numeşte "operaţiunea sa militară specială", forţele ruseşti s-au reorientat către regiunea Donbas din est şi oraşul Mariupol din sud.