Fost comandant al forţelor pro-ruse se dezlănţuie: Şoigu, acuzat de "neglijenţă criminală" şi de posibilă trădare

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. (Getty Images)

Un fost comandant al forţelor pro-ruse din estul Ucrainei l-a acuzat vineri pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, de "neglijenţă criminală" în legătură cu campania militară bâlbâită a Moscovei în Ucraina, relatează Reuters.

"Îl acuz direct pe Serghei Şoigu cel puţin de neglijenţă criminală. Nu am motive să-l acuz de trădare, dar aş suspecta acest lucru", a declarat Igor Girkin într-un interviu video postat pe canalul său Telegram.

Kremlinul nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta izbucnirea lui Igor Girkin - unul dintre cele mai puternice atacuri publice de până acum la adresa conducerii militare a Rusiei din partea unei figuri proeminente care militează pentru o campanie mai intensă în Ucraina.

În ciuda eşecurilor repetate ale Rusiei şi a pierderilor grele în oameni şi echipamente în cursul invaziei de 79 de zile, Putin nu a dat niciun semn de distanţare faţă de Şoigu. Ministrul a jucat un rol foarte vizibil la comemorările de luni din Piaţa Roşie pentru a marca cea de-a 77-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Serghei Girkin, care mai poartă pseudonimul "Strelkov", de la "trăgător" în limba rusă, a fost acuzat de crimă de către procurorii olandezi pentru presupusul său rol în doborârea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines deasupra Ucrainei în 2014.

În ultimele săptămâni, el a devenit un critic deschis al modului în care Rusia îşi duce războiul în Ucraina, afirmând că, fără o nouă strategie şi mai mulţi oameni, Rusia ar putea pierde.

Ucraina afirmă că a respins forţele ruseşti din jurul oraşului Harkiv din estul ţării în această săptămână şi că organizează o contraofensivă care ar putea semnala o schimbare în dinamica războiului.

După ce nu au reuşit să captureze capitala Kiev în prima fază a ceea ce Rusia numeşte "operaţiunea sa militară specială", forţele ruseşti s-au reorientat către regiunea Donbas din est şi oraşul Mariupol din sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe