Formula 1: Sebastian Vettel, învingător în Malayezia, i-a cerut scuze coechipierului Mark Webber

Germanul Sebastian Vettel (stanga) şi coechipierului său, australianul Mark Webber (dreapta) (Mark Thompson / Getty Images)
Epoch Times România
24.03.2013

Germanul Sebastian Vettel (Red Bull-Renault), plecat din pole position, a câştigat duminică un Mare Premiu al Malayeziei tensionat şi l-a egalat pe Sir Jackie Stewart în palmaresul victoriilor în Formula 1, cu 27 fiecare, graţie unei depăşiri controversate a coechipierului său, australianul Mark Webber.

Această manevră din turul 46 l-a determinat pe triplul campion mondial, în vârstă de numai 25 de ani, să facă imediat mea culpa, în public, pe podium, scuzându-se faţă de coechipierul său de 36 de ani, veteranul plutonului 2013. "A fost cald astăzi. Mi-am pierdut cumpătul, am făcut o eroare. Vreau să mă scuz faţă de Mark. Dacă am ocazia să mă revanşez în viitor, o voi face", a spus Vettel, fără, totuşi, să arate care ar fi modalităţile precise de a repara maniera în care a obţinut această victorie, urmare a unei încălcări a regulilor interne flagrantă.

Vettel a fost găsit vinovat când a încercat, cu pneuri noi, deci mai rapide, să-şi depăşească echipierul, în vreme ce echipa tocmai îi ceruse lui Webber, pe radio-ul de bord, să ridice piciorul de pe acceleraţie, pentru a-şi cruţa pneurile, până la o dublă, care părea certă. "S-a ales strategia bună, controlam cursa, credeam că vom conserva acest rezultat, cum stabilisem cu echipa. Apoi, Seb a luat propria decizie...", a spus Webber, dezgustat, chiar după sosire. Scuzele lui Vettel l-au calmat puţin şi a putut să-şi explice mai bine sentimentele, în cadrul unei conferinţe de presă suprarealistă.

"Ordinele de cursă nu sunt un lucru evident, dar aceasta face parte din F1. Sunt un fan al acestui sport, toţi ar trebui ca totul să fie frumos şi pur, dar nu ar trebui nici să fim prea naivi", a recunoscut Webber, care a adăugat că s-a gândit bine în timpul ultimelor tururi, "la multe lucruri". "În aceste două săptămâni de pauză, voi face surf în Australia", a spus el. Următorul Mare Premiu al F1 este pe 14 aprilie, la Shanghai.

Şi locul 3 al lui Lewis Hamilton nu a fost obţinut altfel, noua vedetă a echipei Mercedes beneficiind de ordinul dat coechipierului, culmea, german, Nico Rosberg, să nu forţeze depăşirea britanicului. Hamilton a şi recunoscut: "Nico ar fi trebuit să fie pe podium în locul meu, pentru că a făcut o cursă mai bună decât mine. Voi şti să-mi amintesc atunci când se va prezenta ocazia", a adăugat fostul campion mondial, în 2008, urmând exemplul lui Vettel.

În fine, aceste psiho-drame au fost posibile şi prin abandonul lui Fernando Alonso (Ferrari), care şi-a distrus eleronul faţă încercând să-l întreacă pe Vettel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor