Florida, devastată de uraganul Milton: Mulţi morţi, case distruse şi milioane de oameni fără curent electric

Un vehicul scufundat în Brandon, Florida, după ce uraganul Milton a ajuns pe uscat noaptea trecută, 10 octombrie 2024. (Getty Images)
Katabella Roberts
10.10.2024

Mai multe decese au fost raportate în Florida în urma tornadelor provocate de uraganul Milton, care au devastat statul, doborând clădiri şi copaci şi lăsând milioane de oameni fără curent electric.

Biroul şerifului din comitatul St. Lucie a confirmat că au existat „mai multe decese” în comitat după ce numeroase tornade au lovit zona într-o succesiune rapidă, provocând devastare.

Şeriful Keith Pearson a confirmat pentru WPBF 25 News din Florida că a existat o „pierdere de vieţi omeneşti” în comunitatea Spanish Lakes Country Club din Fort Pierce, dar nu a precizat exact câte decese au fost raportate.

Echipele de căutare şi salvare sunt în drum spre zonă, iar personalul departamentului de pompieri trece în prezent prin moloz pentru a ajuta la recuperarea victimelor, a spus el.

Pearson a adăugat că biroul guvernatorului Ron DeSantis a contactat biroul şerifului, iar Florida Highway Patrol şi Garda Naţională au trimis echipe de căutare şi salvare în zonă pentru a ajuta la operaţiunile de căutare şi recuperare.

„Această comunitate a fost lovită cel mai puternic şi cel mai rapid. Este devastator, niciun cuvânt nu poate descrie”, a declarat Pearson.

Biroul Şerifului din St. Lucie County a declarat că şi clădirea sa de 930 de metri pătraţi din Fort Pierce a fost avariată în timpul unei tornade care a lovit puţin înainte ca Milton să atingă uscatul miercuri, a spus Pearson într-un mesaj video postat pe Facebook.

Furtuna puternică a luat clădirea de fier „într-un moment” şi s-a prăbuşit peste maşinile de patrulare parcate dedesubt.

Nimeni nu se afla în clădire sau în vehiculele de patrulare în acel moment şi nu au fost raportate răniri, a spus el.

Şeriful a subliniat natura periculoasă a furtunii şi a îndemnat locuitorii să rămână în casă.

Uraganul Milton a atins ţărmul în apropiere de Siesta Key, Florida, miercuri seara, ca o furtună puternică de categoria 3, aducând cu sine vânturi puternice, valuri de furtună mortale şi posibile inundaţii în mare parte a statului.

Centrul naţional pentru uragane a raportat că ochiul uraganului a traversat linia de coastă miercuri, în jurul orei 20:30 ET, aducând cu el vânturi susţinute de 193 km/h. Joi, la ora 5:00 a.m., furtuna a traversat statul şi se îndrepta spre mare, având în continuare vânturi cu forţa unui uragan.

Vehicule răsturnate, locuitori prinşi sub dărâmături

Cel puţin 133 de avertizări de tornadă au fost emise miercuri în tot statul de către Serviciul meteorologic naţional, dintre care 49 în Miami, 35 în Melbourne şi 49 în Tampa.

În altă parte, pompierii din Palm Beach County au declarat miercuri seara că au răspuns la mai multe rapoarte privind tornade, răniri asociate şi persoane blocate în zonele Wellington, Acreage şi Loxahatchee. Apelurile la 911 au început să sosească chiar înainte de oră locală 17:00 şi au continuat timp de aproape o oră, au declarat oficialii.

„Mai multe incidente legate de tornadă au fost constatate în zona Deer Path Lane din Wellington şi lângă Northlake şi Coconut Boulevards în zonele Acreage şi Loxahatchee”, au declarat oficialii.

Palm Beach County Fire Rescue a declarat că a trimis cel puţin 40 de unităţi în zonele afectate şi că pompierii au localizat şi salvat mai multe persoane din structuri şi vehicule avariate.

Unii locuitori au fost prinşi sub dărâmături sau blocaţi în vehicule răsturnate şi aruncate de vântul puternic, au declarat oficialii.

O persoană a fost salvată dintr-o rulotă răsturnată, în timp ce cinci persoane, inclusiv trei pacienţi cu traumatisme, au fost transportate la spital, a declarat serviciul de salvare al pompierilor. Mulţi alţi locuitori au fost trataţi la spital pentru răni minore, au declarat oficialii.

Centrul de operaţiuni de urgenţă din comitatul Palm Beach este, de asemenea, conştient de pagubele din alte municipalităţi şi a contactat oficialii serviciului de salvare împotriva incendiilor din zonele respective, au precizat oficialii.

Între timp, uraganul Milton a lăsat fără curent electric peste trei milioane de clienţi din Florida.

Înainte ca Milton să atingă pământul miercuri, guvernul federal a aprobat o declaraţie de urgenţă în caz de dezastru pentru Florida, autorizând Agenţia federală pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă (FEMA) să elibereze resurse suplimentare pentru a contribui la eforturile de ajutorare în caz de dezastru asociate uraganului.

Preşedintele Joe Biden a declarat, de asemenea, miercuri, pe X, că „mii” de membri ai personalului federal sunt pe teren pentru a ajuta la eforturile de ajutorare în caz de dezastru, în timp ce FEMA are 20 de milioane de porţii de mâncare şi 40 de milioane de litri de apă gata să fie distribuite celor afectaţi de furtună.

Echipele de salvare, elicopterele şi vehiculele de mare au fost, de asemenea, poziţionate „cât mai aproape posibil de furtună”, astfel încât să fie pregătite să efectueze misiuni de salvare a vieţii, a declarat Biden.

Preşedintele a adăugat că el şi vicepreşedintele Kamala Harris s-au angajat „să fie acolo atât timp cât este necesar pentru a salva, a recupera şi a reconstrui”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor