Firmele străine au pierdut peste 100 de miliarde USD la plecarea din Rusia de la începutul invadării Ucrainei

McDonalds în Rusia
McDonalds în Rusia (Facebook McDonalds Russia)

Companiile străine care au părăsit Rusia de când aceasta a invadat Ucraina în 2022 au pierdut 107 miliarde de dolari în procesul de retragere de pe piaţă, potrivit unei analize Reuters, publicate joi.

Reuters a publicat ultima dată o analiză a declaraţiilor şi dosarelor companiilor în luna august. La acel moment, companiile străine care părăsiseră Rusia pierduseră peste 80 de miliarde de dolari în procesul de plecare.

Noile date reprezintă o creştere de 30% de la ultima analiză a Reuters.

Companiile care pleacă au pierderi atât de mari în deprecieri şi venituri pierdute deoarece regimul preşedintelui Vladimir Putin a implementat măsuri din ce în ce mai punitive pentru firmele care ies din Rusia. Printre acestea se numără obligaţia companiilor de a-şi vinde activele cu o reducere de 50% şi de a plăti cel puţin 10% din veniturile obţinute din vânzare către bugetul federal. Washingtonul a numit aceste plăţi "taxe de ieşire".

Companiile care doresc să părăsească Rusia trebuie să fie aprobate de Moscova. Companiile care operează în sectoare precum cel energetic şi bancar au nevoie de semnătura personală a lui Putin.

Mii de companii străine s-au angajat să părăsească Rusia după ce aceasta a declanşat războiul din Ucraina. Doar 372 dintre acestea au ieşit complet de la începutul războiului, potrivit unei analize efectuate de Şcoala de Economie din Kiev.

Alte 502 companii sunt în curs de retragere din ţară, în timp ce alte 702 companii şi-au suspendat operaţiunile în ţară.

Printre companiile care încearcă să îşi vândă activele din Rusia în acest an se numără gigantul energetic Shell, marele grup bancar HSBC, compania minieră Polymetal International şi compania de tehnologie Yandex.

Vânzările activelor acestora totalizează aproape 10 miliarde de dolari şi au fost vândute cu discounturi de până la 90%, conform calculelor Reuters.

"Nu există active occidentale în Rusia care să poată fi considerate sigure sau protejate atâta timp cât Kremlinul continuă să poarte război", a declarat Ian Massey, şeful departamentului de informaţii corporative al companiei de consultanţă globală în domeniul riscurilor S-RM.

În afară de deprecieri şi pierderi de venituri, companiile străine care pleacă au plătit, de asemenea, taxe uriaşe guvernului rus.

Companiile care au ieşit plătiseră deja 35,7 miliarde de ruble, adică 387 de milioane de dolari, către bugetul Rusiei până la 15 martie, a raportat la începutul acestei luni cotidianul rusesc RBC Daily, citând date oficiale.

După cum a raportat Business Insider în decembrie, multe dintre cele mai mari nume occidentale cunoscute - companii precum McDonald's, Starbucks şi Ikea - au părăsit deja Rusia.

Printre marile companii străine care încă operează în Rusia se numără Nestle, Unilever şi Mondelez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie