Finlanda nu vrea să mai primească turişti ruşi: E greşit din punct de vedere moral să le permitem să călătorească la noi in ţară

Steagul finlandez în Lahti, Finlanda.
Steagul finlandez în Lahti, Finlanda. (Gerard Cerles / AFP / Getty Images)

Principalele partide din Finlanda susţin suspendarea vizelor turistice pentru ruşi, scrie yle.fi.

Informaţia vine în condiţiile în care un sondaj de opinie realizat de agenţia de ştiri finlandeză STT sugerează un sprijin puternic pentru interzicerea noilor vize turistice pentru cetăţenii ruşi.

Agenţia i-a întrebat pe liderii celor mai mari delegaţii parlamentare dacă Finlanda ar trebui să oprească eliberarea de vize turistice pentru cetăţenii ruşi din cauza atacului ţării în Ucraina, aflat acum în a şasea lună.

Liderii fiecăruia dintre cele mai mari patru partide şi blocuri politice au declarat că ar susţine oprirea imediată a eliberării vizelor.

Antti Lindtman, preşedintele delegaţiei de 40 de membri ai SDP, a declarat că există motive întemeiate pentru ca guvernul să analizeze de urgenţă restricţionarea vizelor turistice.

Între timp, Yle a intervievat patru membri ai Comisiei pentru afaceri externe, reprezentând Partidul Social-Democrat (SDP), Partidul Coaliţia Naţională (PCN), Centrul şi Verzii. Toţi, cu excepţia unuia, au fost de acord că vizele turistice ruseşti ar trebui limitate sau suspendate.

Singurul opozant al acestei idei a fost deputatul social-democrat Kimmo Kiljunen. Acesta a susţinut că finlandezilor şi ruşilor ar trebui să li se permită să menţină legăturile la nivel personal.

"Prin izolarea [cetăţenilor ruşi], am consolida supravieţuirea regimului actual al Rusiei... ar trebui să se depună cu siguranţă eforturi la toate nivelurile pentru a creşte interacţiunea societăţilor civile. Acest lucru va aduce schimbări", a declarat Kiljunen.

La rândul său, deputatul Saara Hyrkkö, de la Verzi, a sugerat că cei care sosesc în Rusia ar trebui să fie informaţi în mod sistematic cu privire la realităţile războiului din Ucraina, inclusiv cu privire la atrocităţile comise în zonele controlate de Rusia.

Partidul Coaliţia Naţională (PCN): "Este greşit din punct de vedere moral" să le permitem ruşilor să călătorească în Finlanda.

Grupul parlamentar al PCN a emis luni o declaraţie în care solicită interzicerea vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, argumentând că "este moral greşit să le permitem ruşilor să călătorească în Finlanda în timp ce, în paralel, Rusia îşi duce războiul brutal de distrugere în Ucraina".

PCN a propus să se permită excepţii pentru cei care se bazează pe tratamente medicale, vizite la rude apropiate sau persoane private care au bunuri, cum ar fi proprietăţi imobiliare în Finlanda. Acesta a precizat că disidenţii sau cei care fug din Rusia din alte motive ar putea în continuare să solicite protecţie internaţională.

Luna trecută, PCN, care are 37 de locuri în parlament, a devenit al doilea partid de opoziţie ca mărime din legislativ, ca urmare a demisiei deputatului Wille Rydman. Partidul Naţionalist Finlandez deţine 38 de locuri, în timp ce Centrul are 31 de locuri.

Parlamentul urmează să se reunească din nou la începutul lunii septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe