Finlanda: 40% dintre cazurile noi de COVID vin din Rusia odată cu fanii de la Euro 2020

.
. (pixabay.com)

Peste 40% dintre noile cazuri de infecţii cu virusul Wuhan din Finlanda sunt datorate fanilor fotbalului care se întorc de la meciurile Euro 2020 din Rusia, a declarat joi autoritatea sanitară a ţării.

Ţara scandinavă aproape a eradicat răspândirea virusului Wuhan, având doar 55 de cazuri noi înregistrate pe 17 iunie, la câteva zile după primul meci Euro 2020 de la Sankt Petersburg.

Acest număr a crescut la 355 de noi infecţii pe 1 iulie.

„Creşterea recentă a numărului cazurilor Covid-19 se datorează în mare parte fanilor fotbalului care se întorc din Rusia”, a declarat Institutul finlandez pentru sănătate şi bunăstare, citat de Moscow Times, într-un comunicat.

Potrivit institutului, peste 40% din noile infecţii cu virus Wuhan din ţară în perioada 21-27 iunie pot fi urmărite provenind de la fanii care se întorc de la meciurile turneului Euro 2020 de la Sankt Petersburg.

Din 4.500 de fani finlandezi care au călătorit la Sankt Petersburg, se ştie că 386 au avut rezultate pozitive la teste, alte 50 de cazuri fiind legate direct.

Creşterea a fost deosebit de mare în rândul tinerilor, cei cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani reprezentând aproximativ 35% din cazurile noi.

Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş ca mărime din Rusia şi unul dintre principalele focare de Covid-19 din ţară, a înregistrat un număr de infecţii în creştere din cauza variantei foarte contagioase Delta, identificate pentru prima dată în India.

Organizatorii Euro 2020 au promis să organizeze sferturile de finală de vineri la Sankt Petersburg, în ciuda intensificării focarului.

În timp ce oraşul a înăsprit unele restricţii Covid-19, inclusiv interzicerea vânzării alimentelor în zonele fanilor Euro 2020, a permis la mii de persoane să se adune pentru a sărbători absolvirea liceului în weekend.

Finlanda se mândreşte cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Europa, 58% din populaţia sa primind cel puţin o doză, comparativ cu 15,9% din populaţia Rusiei care a făcut cel puţin o doză.