Fiica purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin vinde o casă la Paris. Cum ocolesc oligarhii sancţiunile

Elizaveta Peskova
Elizaveta Peskova (Youtube - captură ecran)

Fiica "pariziană" a purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin şi-a vândut partea sa dintr-o proprietate de lux din centrul capitalei franceze, între Turnul Eiffel şi Arcul de Triumf, informează publicaţia italiană Corriere della Sera. Documentele tranzacţiei indică un moment perfect pentru a evita riscurile de sancţiuni. Elizaveta Peskova, în vârstă de 24 de ani, este fiica lui Dmitri Peskov (54 de ani) şi a Ekaterinei Soloţinskaya (46 de ani), care sunt divorţaţi de ani de zile. Secretarul de presă al lui Putin are cinci copii, iar în prezent are o relaţie cu o fostă campioană olimpică la patinaj pe gheaţă.

Tânăra Peskova, care a fost stagiară a fostului europarlamentar Aymeric Chauprade, locuieşte de mult timp la Paris împreună cu mama sa, o cercetătoare în filologie, deşi şi-a păstrat reşedinţa oficială la periferia Moscovei, în zona universitară. La sfârşitul lunii februarie, imediat ce a izbucnit războiul din Ucraina, ambele au postat pe Instagram mesaje de solidaritate cu poporul ucrainean şi de condamnare a invaziei (povestea Elizavetei a fost ulterior eliminată, iar ea însăşi a dat jumătate de drum înapoi). Apoi au început să se îngrijoreze pentru contul lor bancar.

La 28 februarie, a doua rundă de sancţiuni europene îl loveşte, printre alţii, pe purtătorul de cuvânt al lui Putin, dar familia acestuia nu este implicată, astfel că, la acea vreme, nicio proprietate a fiicei sale nu riscă să fie „îngheţată”. Dar la 3 martie, Statele Unite l-au inclus şi ele pe Peskov, personal, pe lista de sancţiuni, la fel ca şi Canada, la 6 martie, şi Australia. La acea vreme, fosta soţie a lui Peskov deţinea 75% din compania franceză Sirius pe numele căreia era trecută o casă luxoasă, restul de 25% fiind deţinut de fiica omului din umbră al lui Putin. Plutea însă în aer ameninţarea unei noi „comprimări” a activelor anturajului lui Putin.

În acest moment, tânăra Elizaveta şi mama ei se „activează” pentru a asigura cei 25% aflaţi în pericol, cel cu numele de familie Peskova. Nu se ştie niciodată dacă UE va extinde perimetrul sancţiunilor la membrii apropiaţi ai familiei. Astfel, la 8 martie, la ora 14.00, Elizaveta i-a vândut mamei sale, pentru 250 de euro, 25% din compania care deţine apartamentul de 180 de metri pătraţi în care locuiesc, la trei minute de mers cu maşina de ambasada Rusiei. Actul de vânzare avea să fie depus pe 29 aprilie.

Proprietatea fusese cumpărată în 2016 la preţul de 10 mii de euro pe metru pătrat (aproximativ 1,8 milioane de euro în total), parţial cu finanţare de la filiala din Paris a băncii ruseşti VTB. La 11 martie, la trei zile după tranzacţie, SUA îl pune şi ea sub observaţie pe Peskov: pe listă figurează actuala sa soţie, Tatiana Aleksandrovna Navka, care, potrivit Departamentului Trezoreriei, deţine un imperiu imobiliar în valoare de peste 10 milioane de dolari. Plus cei doi copii adulţi ai săi, Nikolay Peskov şi Elizaveta. Nikolay are acces la o serie de vehicule de lux şi călătoreşte cu avioane şi iahturi private. Elizaveta are zeci de mii de urmăritori pe reţelele de socializare, unde îşi etalează stilul de viaţă luxos.

Toate acestea ar fi incompatibile cu salariul de funcţionar public al tatălui ei şi, prin urmare, cu averea probabil acumulată ilicit datorită legăturilor lui Peskov cu Putin. Dar orice confiscare ar avea loc pe teritoriul SUA, UE, spre deosebire de Washington, nu măreşte presiunea: bunurile apropiaţilor familiei lui Peskov rămân în afara perimetrului de confiscare. Dar, între timp, pentru a fi liniştită, Elizaveta a predat deja mamei sale partea cunoscută (şi sechestrabilă) a bunurilor sale.

Context

Statele Unite l-au sancţionat în aprilie pe Peskov, pe soţia sa şi pe cei doi copii adulţi (din două căsătorii anterioare), declarând că familia duce "un stil de viaţă luxos, care nu se potriveşte cu salariul de funcţionar public al lui Peskov şi care este probabil construit pe averea obţinută în mod ilicit din legăturile lui Peskov cu Putin". Cel puţin doi dintre copiii săi au fost crescuţi în mare parte în Europa de Vest, înainte de a se întoarce la Moscova la vârsta adultă.

În timp ce Trezoreria SUA nu a explicat în detaliu de unde ar proveni excesele imputate, Peskov - care deţine funcţia de aproape un deceniu şi ar fi câştigat 173.000 de dolari în 2020 - a fost văzut purtând un ceas de firmă de 600.000 de dolari şi a plecat într-o lună de miere care a inclus un iaht închiriat cu aproximativ 430.000 de dolari pe săptămână în largul coastei Sardiniei, potrivit unei investigaţii a Fundaţiei Anticorupţie fondată de liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, aflat la închisoare.

Fundaţia Anticorupţie a dezvăluit, de asemenea, că soţia, fosta soţie şi copiii lui Peskov deţin vehicule de lux şi case de mai multe milioane de dolari în întreaga lume - inclusiv în Rusia şi Franţa - o etalare a bogăţiei în contrast puternic cu cele aproape 20 de milioane de ruşi care trăiesc în sărăcie. Detalii aici.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe