Festivalul de la Mijlocul Toamnei si domnita Lunii

Lumina lunii graţios şi ChangE
Lumina lunii graţios şi ChangE (Ziyou Huang / Epoch Times)

Festivalul de la Mijlocul Toamnei (Zhongqiu Jie in chineza) este unul dintre cele mai importante festivaluri din China. Pica in cea de-a cincisprezecea zi a celei de-a opta luni din calendarul lunar chinez cand de obicei Luna este plina si rotunda. Aceasta zi este de asemenea considerata un festival al recoltei deoarece fructele, legumele si granele sunt recoltate in jurul acestei date. In China, exista multe legende minunate despre Luna. Domnita ChangE este cea mai populara dintre ele.

Cu mult, mult timp in urma, a existat un cuplu tanar si fericit care traia langa muntele Kunlun. Barbatul se numea Houyi, iar frumoasa sa sotie, ChangE. Erau amandoi foarte cumsecade si iubiti de sateni.

Intr-o zi, Bodhisattva a trecut prin apropiere si le-a daruit lui Houyi si ChangE elixirul nemuririi drept rasplata pentru ca duceau o viata caritabila, si le-a spus sa elixirul le va da viata vesnica. Cuplul a fost foarte fericit ca a primit aceasta rasplata si au hotarat sa bea elixirul impreuna in cea de-a cincisprezecea zi a celei de-a opta luni, atunci cand Luna avea sa fie plina si stralucitoare.

In acea zi, in timp ce tinerii se bucurau, noua vulturi au zburat in inaltul cerului si s-au transformat in sori dogoritori. Zece sori ardeau ingrozitor de puternic pe cer precum vulcani mocniti. Copacii si iarba au fost parjoliti. Pamantul era crapat si uscat, iar raurile secate. Multi oameni au murit de foame si sete.

ChangE era speriata, asa ca isi dorea sa paraseasca pamantul cat mai repede impreuna cu sotul sau. Ea a baut jumatate din elixir. Intinzandu-se sa ii dea elixirul ramas lui Houyi, acesta a cazut pe jos si s-a varsat.

Houyi, desi profund indurerat, vazand suferinta oamenilor, a simtit cum hotararea i-a renascut. El a scos arcul sau rosu si sagetile albe, si doborat noua sori unul dupa altul. Vremea s-a racorit imediat. Ploile abundente au umplut raurile cu apa proaspata, iar iarba si copacii au inverzit din nou. Viata si-a reluat cursul si omenirea era salvata.

Curand elixirul a inceput sa isi faca efectul si ChangE s-a simtit ridicata catre Ceruri. Ea a decis sa traiasca pe Luna pentru ca este cea mai apropiata de pamant.

Privind-o pe ChangE cum zboara catre Luna, Houyi era foarte trist. El i-a strigat numele catre Luna, care a devenit foarte rotunda si luminoasa. S-a grabit catre curtea din spatele casei, a pus pe masa alimentele care ii placeau lui ChangE si tamaie pentru a pastra neschimbata dragostea lui fata de ChangE.

Chiar daca ChangE traieste pe Luna, inima ei a ramas in lumea muritorilor. Ea nu a uitat niciodata dragostea profunda pe care o are fata de Houyi. Mai apoi, multi oameni i s-au alaturat lui Houyi pentru a-i trimite omagii lui ChangE in fiecare an, in cea de-a cincisprezecea zi a celei de-a opta luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură