Federatia pentru Apărarea Padurilor spune că 400.000 ha păduri sunt distruse

. (Matt Cardy / Getty Images)
Epoch Times România
05.09.2012

Până în prezent sunt distruse 400.000 ha păduri, proprietate a persoanelor fizice sau juridice, iar alte 100.000 ha sunt expuse distrugerii, se arată într-un comuncat al Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor.

Potrivit reprezentanţilor Ferderaţiei, totul se datorează faptului că nu sunt respectate şi aplicate prevederile Legii 46/2008 – Codul Silvic de către autorităţile care răspund de menţinerea integrităţii pădurilor. Astfel, proprietarii pădurilor de până în 30 ha nu sunt sprijiniţi conform legii pentru asigurarea pazei şi a administrării pădurilor, ceea ce are ca efect neadministrarea, deci expunerea la distrugere a peste 500.000 ha păduri private.

"Deşi situaţia distrugerii pădurilor a fost adusă la cunoştinţa autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură atât de Federaţia pentru Apărarea Pădurilor cât şi de alte instituţii cum ar fi Academia Română, Asociaţia Proprietarilor de Păduri din România, Societatea Inginerilor Silvici din România „Progresul Silvic”, până în prezent nu s-a luat nicio măsură pentru salvarea şi refacerea acestor păduri. Mai mult, în ultima perioadă sunt iniţiative din partea instituţiilor autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură de a desfiinţa structuri ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva care asigură paza şi administrarea pădurilor particulare, mărindu-se astfel suprafaţa neadministrată de păduri şi expusă distrugerii", se spune în comunicat.

În anul 2010, Ministerul Mediului şi Pădurilor a emis un Ordin al ministrului care ar fi trebuit să expliciteze aplicarea Codului Silvic în ceea ce priveşte autorizarea ocoalelor silvice pentru administrarea pădurilor.

Oficialii Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor declară că."în mod surprinzător, Ordinul ministrului nr. 904/2010, în loc să respecte prevederile Codului Silvic, introduce prevederi care contrazic legea în ceea ce priveşte autorizarea ocoalelor Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, ceea ce a determinat reacţia societăţii civile din sectorul silvic şi stoparea aplicării acestui Ordin până în luna iulie a acestui an".

"Deşi se cunoştea necesitatea intrării în legalitate a Ordinului nr. 904/2010, în luna iulie 2012 instituţiile Ministerului Mediului şi Pădurilor au început aplicarea Ordinului pentru autorizarea ocoalelor silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva. Astfel, multe din ocoalele silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, deşi respectă prevederile Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic pentru a funcţiona, urmează să fie desfiinţate. Măsura are ca efect expunerea la distrugere a pădurilor particulare, care în prezent sunt în administrarea ocoalelor silvice propuse pentru desfiinţare", se arată în comunicat.

Astfel, se constată că Ministerul Mediului şi Pădurilor, în loc să ia măsuri pentru asigurarea pazei, prin administrarea celor 500.000 ha păduri particulare de către ocoale silvice, aplică un Ordin ministerial care nu respectă legea şi duce la distrugerea de păduri prin desfiinţarea ocoalelor silvice.

Potrivit reprezentanţilor Ferderaţiei, fiecare ţară are un regim silvic propriu asupra pădurilor, care asigură menţinerea şi gospodărirea pădurilor în condiţiile ţării respective. În România, problema menţinerii şi gospodăririi pădurilor a fost soluţionată de-a lungul timpului prin înfiinţarea ocoalelor silvice. Pentru a se asigura paza pădurilor şi pentru a se evita distrugerea lor, pădurarii din ocoalele silvice au în gestiune pădurea, răspunzând material şi penal pentru fiecare arbore sustras ilegal din pădure.

"În timp, s-a constatat că (deşi s-au făcut şi alte experimente de a se asigura paza pădurii prin diverse instituţii de pază de stat sau private) numai răspunderea materială sau penală a pădurarului faţă de pădurea gestionată a determinat menţinerea integrităţii pădurilor. Orice altă instituţie specializată în pază, privată sau de stat, neavând răspunderea materială sau penală asupra integrităţii pădurii, nu a putut stopa fenomenul de distrugere a pădurilor. Desfiinţarea ocoalelor silvice ale statului care administrează şi păduri private constituie o lovitură dată în primul rând pădurii, iar organizaţiile membre ale Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor protestează cu fermitate la aplicarea Ordinului ilegal nr. 904/2010", se mai spune în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor