Federaţia Elevilor din România: Guvernul va adopta o OUG care lasă elevii fără reduceri la transport

Elev.
Elev. (pixabay.com)

Federaţia Elevilor din România, aflată în curs de înfiinţare, cere Guvernului să retragă prevederile privind eliminarea transportului judeţean din sfera serviciilor publice, relatează Edupedu.ro. Potrivit sursei citate, elevii se adresează Guvernului în condiţiile în care, pe 2 aprilie, Ministerul Dezvoltării a încărcat pe site-ul web al instituţiei un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului, care are ca obiect eliminarea transportului judeţean din sfera serviciilor publice.

“Conform informaţiilor existente, proiectul urmează să fie adoptat săptămâna aceasta, ultima în care Guvernul are această posibilitate, înainte de încheierea sesiunii parlamentare”, avertizează elevii.

“Dorim să atragem atenţia asupra efectelor pe care aceasta le poate avea, dat fiind faptul că, odată cu intrarea transportului judeţean în regim comercial, dispar obligaţiile de serviciu public pentru transportatori, iar aceştia nu vor mai putea fi obligaţi să asigure tarife preferenţiale pentru elevi (în cazul navetei) sau să vândă abonamente la preţ redus primind ulterior subvenţie. Practic, Consiliile Judeţene nu vor mai avea pârghiile legale pentru a impune aceste obligaţii în sarcina firmelor de transport, fiind o formă mascată de a le degreva de această responsabilitate. În sensul acesta, în loc ca Guvernul să aloce mai mulţi bani pentru reducerile elevilor, acesta alege să elimine această responsabilitate”, atrage atenţia Federaţia Elevilor din România citată de Edupedu.ro.

Federaţia Elevilor din România este în curs de înfiinţare, iniţiativa aparţinând Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC) ca alternativă la Consiliul Naţional al Elevilor. Pe lângă AEC, din Federaţie fac parte Asociaţiile de Elevi din Bucureşti şi Ilfov, Maramureş, Călăraşi, Vâlcea şi Bacău, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Articolul integral poate fi citit aici.