FBI deschide o anchetă penală în cazul prăbuşirii podului din Baltimore

Nava container Dali şi epava podului Francis Scott Key prăbuşit în râul Patapsco, pe 26 martie 2024.
Nava container Dali şi epava podului Francis Scott Key prăbuşit în râul Patapsco, pe 26 martie 2024. (Al Drago/Bloomberg via Getty Images)

FBI a anunţat luni că a deschis o anchetă penală în cazul prăbuşirii unui pod din Baltimore în luna martie, când o navă s-a izbit de un pilon de susţinere al podului, iar autorităţile locale au confirmat recuperarea unui al patrulea cadavru în urma incidentului, transmite Reuters.

Agenţii FBI s-au urcat la bordul cargoului Dali pentru a desfăşura activităţi de aplicare a legii autorizate de instanţă în legătură cu accidentul, a declarat un purtător de cuvânt al FBI. Purtătorul de cuvânt a precizat că nu există alte informaţii publice disponibile şi că biroul nu va face alte comentarii.

Cadavrul celei de-a patra victime a fost recuperat luni, după ce scafandrii au reperat ceea ce credeau a fi un vehicul de construcţii dispărut, în interiorul căruia au găsit cadavrul, a precizat într-o declaraţie Key Bridge Unified Command. Detaliile legate de identitatea victimei nu au fost făcute publice, la cererea familiei.

Podul Francis Scott Key Bridge s-a prăbuşit în râul Patapsco în dimineaţa zilei de 26 martie, ucigând şase bărbaţi care lucrau la acea vreme la pasaj, după ce masivul portcontainer a rămas fără curent electric la bord şi s-a izbit de un pilon de susţinere. Trupurile a două victime sunt încă dispărute.

Ancheta privind prăbuşirea se va concentra în parte asupra stabilirii dacă echipajul navei Dali a părăsit portul ştiind că cargoul avea probleme grave la sistemele sale, a relatat anterior Washington Post.

Anchetatorii pe probleme de siguranţă au recuperat înregistratorul "cutiei negre" a navei, care oferă date despre poziţia, viteza, direcţia, radarul şi comunicaţiile audio şi radio de pe punte, precum şi despre alarme.

Oraşul Baltimore a declarat luni că a angajat două firme de avocatură - DiCello Levitt şi Saltz Mongeluzzi Bendesky Trial Lawyers - în timp ce ia în considerare un litigiu împotriva proprietarului, navlositorului şi operatorului navei.

Proprietarul înregistrat al navei sub pavilion Singapore este Grace Ocean Pte Ltd. Synergy Marine Group a administrat nava, iar Maersk a închiriat nava.

Şeful Consiliului Naţional pentru Siguranţa Transporturilor din SUA a declarat separat în Congres săptămâna trecută că anchetatorii săi au intervievat personalul cheie al cargobotului în cadrul investigaţiei.

Lucrările de îndepărtare a epavei şi de restabilire a traficului prin canalul de navigaţie al portului Baltimore continuă.

Înlocuirea podului va dura probabil ani de zile, dar autorităţile au deschis două canale temporare pentru a permite unor nave cu pescaj redus să se deplaseze în jurul navei avariate. Corpul de ingineri al armatei americane a declarat, în urmă cu două săptămâni, că se aşteaptă să deschidă un nou canal către portul Baltimore până la sfârşitul lunii aprilie.

Când s-a produs accidentul, Dali plecase din Baltimore în drum spre Colombo, Sri Lanka, cu un echipaj de 21 de persoane, plus doi piloţi la bord pentru a-l ghida în afara portului.

Aceeaşi navă a fost implicată într-un incident în portul Anvers, Belgia, în 2016, când a lovit un cheu în timp ce încerca să iasă dintr-un terminal de containere din Marea Nordului.

O inspecţie din iunie 2023, efectuată în San Antonio, Chile, a constatat că nava avea deficienţe la propulsoare şi la maşinile auxiliare, potrivit datelor de pe site-ul public Equasis, care oferă informaţii despre nave.

Potrivit Autorităţii Maritime şi Portuare din Singapore, nava trecuse cu bine inspecţiile din porturile străine în iunie şi septembrie anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe