"Fără securişti în funcţii publice!" - Vlad Gheorghe cere ca toţi candidaţii la alegeri să fie obligaţi să declare legăturile cu serviciile

Vlad Gheorghe (Vlad Gheorghe)
Loredana Diacu
28.05.2024

Europarlamentarul independent Vlad Gheorghe (fost USR) cere ca toţi candidaţii la alegeri să declare public orice legătură cu oricare dintre serviciile de informaţii din România.

Gheorghe mai solicită ca Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă să modifice urgent legea şi să facă această declaraţie obligatorie în dosarul de candidatură.

Redăm postarea lui Vlad Gheorghe

"Fără securişti în funcţii publice! Provoc toţi candidaţii la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale de anul acesta să declare public orice legătură cu oricare dintre serviciile de informaţii din România. În prezent, conform legii, candidaţii trebuie să dezvăluie doar relaţia cu Securitatea de dinainte de 1989, dar ce ne facem cu cea de după? Să spună toţi pe propria răspundere - cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii - dacă au avut sau nu au avut vreo relaţie contractuală sau de colaborare formală sau informală până în prezent cu niciunul dintre serviciile de informaţii din România, aşa cum sunt acestea definite, înfiinţate şi organizate conform legislaţiei în vigoare.

Să vedem şi noi cine sunt 'specialii' şi 'mai' speciali - acoperiţi, descoperiţi, cine pe ale cui interese le serveşte sau le va servi în exerciţiul funcţiei publice pentru care candidează. Nu sunt vorbe în vânt, ci, din păcate, o realitate a României din ultimii 34 de ani, dat fiind că ţara noastră este 'campioana' serviciilor de informaţii din Uniunea Europeană.

Să nu uităm că au existat tentative repetate din partea partidelor aflate la putere în ultimele trei decenii, mai ales PSD şi PNL, sub toate denumirile şi formele lor, de a spori atribuţiile şi avantajele acestor instituţii, semn că există legături puternice între servicii şi formaţiunile politice. La fiecare buget anual şi la revizuirile bugetare aproape fără excepţie serviciile primesc şi mai mulţi bani din taxele şi impozitele românilor, iar transparenţa şi controlul privind activitatea şi mai ales rezultatele acestora lipsesc cu desăvârşire. Altfel spus, plătim, dar nu ştim pe cine, de ce şi cu ce scop.

Fiecare român care munceşte cinstit în ţară sau în diaspora are dreptul să ştie cine îi cere votul pentru orice funcţie publică în care va fi plătit din bani publici. Fiecare europarlamentar, primar, fiecare 'ales' are datoria să dezvăluie cetăţenilor legăturile cu serviciile de informaţii - dacă aceste legături există - la fel cum este obligat să declare eventuala calitate de lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în sensul art. 2 lit. a)-c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii.

Eu sunt independent pe bune - fără partid naţional sau european în spate, fără gaşcă, fără grupuri de interese şi fără servicii. Nu am nicio problemă să dau declaraţie semnată pe propria răspundere că nu am colaborat cu niciun serviciu vreodată, acoperit, descoperit şi în niciun alt fel. Îi provoc pe toţi candidaţii de pe listele electorale, independenţi şi de la toate partidele politice, vechi şi noi să semneze aceste declaraţii publice, aşa cum este corect şi moral faţă de cetăţenii României. Să vedem cine are curaj să spună adevărul public, în deplin respect pentru drepturile românilor de pretutindeni.

Şi mai am o provocare pentru 'revoluţionarul' Marcel Ciolacu şi 'ostaşul' Nicolae Ciucă - să modifice urgent legea şi să facă această declaraţie obligatorie în dosarul de candidatură. Ia să vedem, 'iubiţi conducători' ai monstruoasei coaliţii, vă ţine curajul sau vă ţin serviciile?" scrie, pe Facebook, Vlad Gheorghe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor