Fără precedent! "Începând de vineri, toate aeronavele TAROM vor fi blocate la sol!". Motivul, unic în lume!

Aeronavă TAROM
Aeronavă TAROM (Epoch Times România)

Începând de vineri, 22 martie, avioanele TAROM ar urma să rămână ţintuite la sol, fapt fără precedent în istoria companiei, a anunţat, miercuri, la Parlament, deputaţii PNL Lucian Bode şi Marius Bodea, potrivit cărora, ceea ce se întâmplă este rezultatul "unui demers iresponsabil al Guvernului."

Mai exact, potrivit liberalilor, joi, 21 martie, încetează de drept mandatul directorului general al TAROM, iar un interimar nu poate fi numit din cauza faptului că operatorul aerian deţinut de statul român nu mai are Consiliu de Administraţie, ca urmare a unei acţiuni a ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc. Iar în lipsa unui „Accountable Manager“, în cazul de faţă un director general, Autoritatea Aeronautică retrage certificatul de operator aerian, ceea ce înseamnă că avioanele nu mai au dreptul să zboare.

"Începând cu data de 22 martie, şi anume de vineri, toate aeronavele TAROM vor fi blocate la sol. Aceasta este situaţia fără precedent din istoria acestei companii şi este rezultatul unui demers iresponsabil al guvernului României. Au demis consiliul de administraţie fără să se gândească să numească un consiliu de administraţie provizoriu, consiliu de administraţie care putea să prelungească mandatul directorului general sau să numească un director general interimar. Conform tuturor reglementărilor legale, naţionale şi internaţionale privind aviaţia civilă, în condiţiile în care TAROM nu are acel accountable manager, şi anume managerul responsabil de valabilitatea certificatului de operator aerian, TAROM nu mai poate funcţiona legal şi astfel, toate consecinţele economice, toate consecinţele de securitate şi nu numai, greu de cuantificat le va suporta România.

Este un gest iresponsabil al acestui guvern şi o dovadă în plus a necesităţii organizării de urgenţă a unei comisii de anchetă pe tot ce înseamnă activitatea TAROM. Sperăm, în următoarele 24 de ore, deşi încă o dată, legal nu este posibil, TAROMUL să poată să supravieţuiască prin convocarea AGA, AGA să numească un nou consiliu de administraţie, să facă toate procedurile către Registrul Comerţului, membrii noi ai Consiliului de Administraţie să selecteze un director general interimar care să poată să îndeplinească aceste formalităţi.", a explicat Lucian Bode.

La rândul său, deputatul Marius Bodea a explicat şi el că orice companie aeriană funcţionează în baza unui certificat de operator aerian, acesta fiind şi cazul TAROM. Or, emiterea acestui certificat, ca şi menţinerea valabilităţii acestuia, este condiţionată de existenţa unui manager responsabil, în cazul TAROM, directorul general.

"În momentul în care această funcţie, indiferent de titularul care o ocupă vremelnic, dispare, cum avem situaţia prezenţa la TAROM, anume nu va mai putea fi numit un director general interimar pe o perioadă de timp, certificatul de operator aerian se suspendă, astfel încât toate aeronavele acestui operator aerian vor rămâne la sol.", a explicat Bodea.

Liberalul a mai subliniat că impactul acestei situaţii nu poate fi cuantificat, reprezentând mult mai mult decât prejudiciile pe care compania TAROM le creează pasagerilor săi, fiind implicate şi o serie de servicii conexe transportului aerian.

"Practic, este o situaţie fără precedent în lume, pentru că suspendările de certificat de operator aerian s-au mai întâmplat în lumea a 3-a, numai că acolo, datorită unor neconcordanţe tehnice de siguranţă a flotei respectivului operator aerian. Or, o situaţia ca aceasta din România, în care compania naţională rămâne fără certificat de operator aerian datorită unui vid de responsabilitate, nu a mai existat nicăieri în lume.

Fără acest manager responsabil, aşa cum spunea dl.preşedinte Bode, certificatul aerian care a fost emis cu condiţia existenţei acestui personaj cheie nu mai este valabil.", a declarat Bodea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne