Familia lui Biden ar fi început să discute despre un posibil plan de retragere din cursa pentru 2024

Joe Biden (Win McNamee/Getty Images)
Redacţia
21.07.2024

Membrii familiei preşedintelui Joe Biden au început discuţiile despre cum ar putea arăta o retragere a acestuia din campania prezidenţială, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune.

Tonul general al conversaţiilor a fost că orice plan de retragere - în cazul în care Biden decide să facă acest pas, aşa cum cred din ce în ce mai mult unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi - ar trebui să pună partidul în cea mai bună poziţie pentru a-l învinge pe fostul preşedinte Donald Trump, potrivit NBC News.

Membrii familiei lui Biden au discutat în mod special despre modul în care acesta ar dori să îşi încheie campania pentru realegere în propriul său moment şi cu un plan atent calculat. Consideraţiile cu privire la impactul campaniei asupra sănătăţii sale, a familiei sale şi a stabilităţii ţării sunt printre cele care se află în prim-planul discuţiilor, au declarat persoanele familiarizate cu aceste discuţii.

Perspectiva ca Biden să ia în considerare posibilitatea de a se retrage, cu atât mai puţin faptul că familia sa elaborează un posibil plan în acest sens, este o evoluţie extraordinară care vine după ce preşedintele american a declarat în repetate rânduri că nu va renunţa la poziţia sa de prezumtiv candidat al Partidului Democrat.

Cu fiecare zi care a trecut de la dezbaterea dezastruoasă de acum trei săptămâni cu Trump, liderii Partidului Democrat, donatorii şi chiar funcţionarii care fac parte din eforturile sale pentru un nou mandat la Casa Albă şi-au exprimat îngrijorarea.

În acelaşi timp, democraţii văd cum republicanii se mobilizează în jurul lui Trump, care tocmai a supravieţuit unei tentative de asasinat şi a acceptat nominalizarea partidului său joi seara. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a negat că ar exista astfel de discuţii de retragere în rândul familiei.

"Acest lucru nu se întâmplă. Punct", a spus el. "Persoanele care fac aceste afirmaţii nu vorbesc în numele familiei sale sau al echipei sale - şi li se va dovedi că se înşeală. Păstraţi-vă credinţa".

Vineri, în cadrul emisiunii "Morning Joe" de la MSNBC, Jen O'Malley Dillon, şefa de campanie a lui Biden, a recunoscut că, de fapt, campania a înregistrat unele "derapaje", dar a precizat că a fost vorba de "o mişcare mică" şi a insistat că Biden "absolut" este încă în cursă.

Ron Klain, fostul şef de cabinet al lui Biden la Casa Albă şi consilier al acestuia de decenii, a declarat într-un interviu că Biden este la curent cu apelurile publice şi private care îi cer să iasă din cursă.

"Cred că simte presiunea", a spus Klain, care a vorbit recent cu Biden. "Vreau să rămână în cursă".

Biden şi cei mai apropiaţi oameni ai acestuia s-au simţit deranjaţi de eforturile de a-l îndepărta, pe care le consideră ironice şi lipsite de respect. Familia este tulburată şi trece prin etapele de furie şi durere din cauza modului în care l-au tratat pe preşedinte oameni percepuţi ca fiind prieteni.

"Există o modalitate mult mai demnă de a face acest lucru, dacă asta şi-au dorit", a declarat un aliat al lui Biden. "Acesta nu este un mod de a trata un funcţionar public care a făcut multe pentru această ţară".

Potrivit unei persoane apropiate efortului de realegere, discuţiile despre cum să se elaboreze un plan adecvat pentru ca Biden să se dea la o parte au avut loc şi în rândul membrilor seniori ai personalului, nu doar în familia preşedintelui. Bates a negat, de asemenea, că aceste discuţii ar avea loc.

Printre membrii familiei pe care Biden s-a bazat cel mai mult se numără prima doamnă Jill Biden, fiul său Hunter şi sora sa, Valerie Owens, precum şi câţiva vechi colaboratori apropiaţi care au fost în centrul discuţiilor.

Discuţiile cu privire la viitorul politic al lui Biden au făcut valuri în timp ce acesta se află la reşedinţa sa din Rehoboth Beach, Delaware, unde s-a retras miercuri după ce a fost testat pozitiv la Covid.

Joi, unii dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Biden au sunat aliaţi de încredere pentru a afla care este poziţia sa politică, potrivit unei persoane familiarizate cu convorbirile telefonice. Un deputat democrat l-a descris pe Biden în acest moment ca fiind "reflexiv". O a treia persoană apropiată de Biden l-a descris pe preşedinte ca "luptând pentru viaţa sa" din punct de vedere politic.

Există aşteptări din ce în ce mai mari în rândul unor aliaţi că, în cazul în care Biden ar ieşi din cursă, acest lucru ar putea avea loc în zilele următoare. Dar aceştia avertizează, de asemenea, că încă depinde de el să ia decizia.

Despre posibilitatea ca orice anunţ să fie iminent, o persoană apropiată soţilor Biden a declarat: "Nici măcar nu ştim ce vom face mâine". Cu toate acestea, Biden nu este insensibil la presiunea crescândă din partea propriului partid şi el însuşi a declarat, încă de la dezbatere, că s-ar putea gândi să părăsească cursa dacă nu ar exista nicio cale de a câştiga.

"Cred că este inevitabil", a declarat o a doua persoană apropiată campaniei pentru realegere cu privire la retragerea lui Biden din cursă. Pe măsură ce au apărut rapoarte, inclusiv de la NBC News, conform cărora Biden ar fi dat semne că ar putea renunţa la insistenţa sa de a rămâne candidatul democraţilor, au început să circule zvonuri şi rapoarte - unele negate categoric de aliaţii preşedintelui.

Acestea au inclus speculaţii cu privire la momentul unei potenţiale retrageri, dacă Biden o va susţine imediat pe vicepreşedinta Kamala Harris şi cine se află pe lista scurtă pentru a-i fi partener de candidatură la alegerile din noiembrie. Printre rapoarte se numără faptul că Jon Meacham, istoric şi redactor de discursuri, ar fi scris comentariile de plecare ale lui Biden. Meacham a respins afirmaţia."Raportul este complet fals", a spus el.

În mijlocul agitaţiei, campania lui Biden a trimis puncte de vedere democraţilor, potrivit unui strateg democrat: "Preşedintele Biden nu a vorbit astăzi cu conducerea Congresului. Preşedintele este candidatul partidului său, câştigând 14 milioane de voturi în timpul alegerilor primare democrate. El candidează pentru realegere, iar acest lucru nu se va schimba până când nu va câştiga realegerea".

În timp ce mulţi membri ai propriului partid s-au întors împotriva sa, Biden a continuat în această săptămână să se întâlnească cu aliaţii şi să le evalueze opiniile.

Potrivit reverendului Al Sharpton, liderul drepturilor civile şi gazda MSNBC, Biden i-ar fi spus luni, într-o convorbire telefonică, "Cu toate zvonurile că plec, nu plec".

"Voi sprijini orice decizie veţi lua", a declarat Sharpton că i-ar fi spus preşedintelui.

De asemenea, Sharpton a declarat într-un interviu acordat joi că moştenirea este un lucru la care Biden "trebuie să se gândească" în timp ce îşi contemplă viitorul politic. "Dacă există cineva care ar putea face o revenire ... acela este Joe Biden. Dacă alege sau nu, nu ştiu".

Unii din tabăra lui Biden au sperat că acesta va reuşi să facă faţă presiunilor pentru a se da la o parte - că evenimentele de presă, inclusiv Convenţia Naţională Republicană, vor abate conversaţia naţională de la întrebarea dacă şi când ar putea să-şi încheie campania.

Dar chiar şi recenta tentativa de asasinat asupra lui Trump nu a reuşit să stingă furia din jurul lui Biden. În orice caz, democraţii au intensificat de atunci scandalul. Un factor major care determină presiunea asupra lui Biden este teama democraţilor că o candidatură a acestuia le-ar putea răpi nu numai Casa Albă şi Senatul, ci şi şansa de a trece Camera Reprezentanţilor sub controlul lor.

Acest lucru explică de ce parlamentarii de rang înalt au făcut presiuni asupra lui Biden pentru a-şi reconsidera decizia de a rămâne în cursă.

"Camera este pe marginea prăpastiei", a declarat Brian Wolff, trezorierul House Majority PAC, principalul super PAC care sprijină candidaţii democraţi din Cameră. "Aceşti candidaţi nu merită asta".

Wolff a declarat că actualii democraţi şi contracandidaţii aflaţi în curse dificile nu pot risca să îşi divizeze propriile coaliţii de votanţi prin luarea publică a unei părţi sau a celeilalte, în timp ce Biden îşi analizează opţiunile.

"Ei nu-şi pot permite să îndepărteze baza care vrea să-l susţină pe Biden sau baza care vrea pe altcineva", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor