Facebook, aspru criticată pentru amestecul în viaţa privată a utilizatorilor

. (ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
Liviu Şerbănescu
27.06.2012

Reţeaua de socializare Facebook a fost aspru criticată săptămâna aceasta după ce a umblat la profilul fiecărui utilizator fără să ceară acordul sau să anunţe, precum şi pentru implementarea unui serviciu de geolocalizare - considerat ca fiind un amestec în viaţa privată, relevă cotidianul francez "Le Figaro" în ediţia de marţi.

Începând de marţi, noua adresă de e-mail prezentă în orice profil este cu terminaţia @facebook.com, generată automat pentru foarte mulţi utilizatori. Astfel, Facebook a schimbat adresa de e-mail afişată în profil, însă nu a modificat adresa primară a utilizatorilor, cea către care primesc mesaje de pe site.

Mesagerie cu forţa

De fapt, această schimbare a fost făcută în speranţa că serviciul Facebook Messages, supranumit 'Gmail killer', va lua locul Gmail şi Yahoo Mail.

Miercuri, un purtător de cuvânt al companiei a precizat pentru cotidianul francez că utilizatorii "erau preveniţi de două luni".

Însă în luna aprilie, Facebook a arătat pe blogul său oficial că doreşte să facă "modificări" la serviciul de mesaje, precizând că "utilizatorii care au ales deja o altă adresă e-mail nu vor fi afectaţi".

Graham Cluley, consultant în securitate informatică, spune că "site-ul nu a fost clar în mod expres. Obiectivul lui era ca oamenii să folosească tot mai mult adresa @facebook.com şi să devină tot mai dificil să ieşi din reţeaua de socializare".

Reţeaua Facebook şi-a lansat serviciul de mesagerie electronică încă din 2010, însă fără succes, "până la această schimbare imprevizibilă", mai spune Cluley.

"Intenţia site-ului nu a fost să impună un anumit serviciu utilizatorilor, ci să le permită să aibă o adresă e-mail mai coerentă - vizavi de contul pe Facebook", a spus purtătorul de cuvânt al companiei. El a precizat că această schimbare de adresă "poate fi dezactivată".

Pe de altă parte, Facebook s-a angajat încă din luna ianuarie faţă de autoritatea de reglementare a concurenţei din SUA (FTC), să nu mai schimbe niciun parametru de confidenţialitate al utilizatorilor fără acordul clar al acestora.

Însă reprezentantul Facebook susţine că această modificare nu este decât o schimbare de "vizibilitate", ci nu de confidenţialitate.

Localizarea utilizatorilor

Totodată, Facebook a generat un val de critici prin testarea la data de 24 iunie a unei noi aplicaţii de geolocalizare.

Serviciul, denumit "Caută prieteni care se află în apropiere", a fost lansat la două luni după cumpărarea de către Facebook a Glancee, o aplicaţie bazată pe geolocalizare.

Acesta permite localizarea persoanelor ("prieteni" sau nu) aflate în apropiere şi care utilizează Facebook, iar aplicaţia este accesibilă şi de pe mobil, cu Android sau ios.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor