Exporturile R. Moldova înregistrează o creştere fără precedent în ultimii şase ani

Epoch Times România
17.06.2011

Exporturile Republicii Moldova au crescut în primele patru luni ale acestui an cu 63% faţă de acceaşi perioadă a anului 2010, o creştere atât de accentuată nemaifiind înregistrată cel puţin din anul 2005, relatează UNIMEDIA.

În ce priveşte importurile, care au crescut cu 43,9% în aceeaşi perioadă, experţii susţin că este o creştere-record pentru ultimii cinci ani. O evoluţie asemenătoare a putut fi observată în anul 2008, înainte ca efectele crizei economice mondiale să se fi resimţit şi în Republica Moldova, arată Expert-Grup.

Comerţul exterior al R.Moldova reflectă în primul rând recuperarea economică din ţările din regiune. În cazul importurilor, acesta implică întâi de toate sporirea afluxului de remitenţe de peste hotare, care continuă să fie motorul principal din spatele consumului din economia Republicii Moldova.

În al doilea rând, experţii susţin că are loc "descoperirea" unor noi pieţe pentru exporturile moldoveneşti.

În al treilea rând, se atestă consolidarea unor sectoare ale exporturilor, considerate "tradiţionale" pentru RM.

Aceste ritmuri de creştere sunt excepţionale şi în comparaţie mondială sau regională. De pildă, exporturile globale s-au majorat cu 22,3% în trimestrul I din 2011, iar exporturile din ţările CSI şi UE au arătat rate de creştere de 28% şi respectiv18,6% (în timp ce exporturile moldoveneşti au crescut în trimestrul I din 2011 cu 58,2%).

În afară de aceasta, ca valoare absolută, atât exporturile, cât şi importurile au atins şi au depăşit valorile maxime istorice din perioada corespunzătoare din 2008, subliniază analistul Alex Oprunenco de la Expert-Grup. În plus, experţii menţionează că datele statistice privind indicii valorici şi indicii volumului fizic arată că expansiunea fizică (a volumului) exporturilor a jucat un rol mai important decât creşterea preţurilor mărfurilor exportate de companiile moldoveneşti.

Aproximativ aceeaşi situaţie se observă şi în cazul importurilor.

În primele patru luni ale anului 2011, exporturile au totalizat 654,4 milioane de dolari, iar importurile - 1,520 miliarde de dolari. Astfel, deficitul balanţei comerciale s-a ridicat la 865,9 milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor