Experiment genetic chinezesc “fără precedent” ar putea duce la crearea unei armate de super-soldaţi rezistenţi la radiaţii

Soldat chinez stă de gardă în Piaţa Tiananmen din Beijing, în faţa portretului dictatorului Mao Zedong (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
01.04.2023

Rapoarte din China continuă să confirme faptul că oamenii de ştiinţă din acest stat comunist încearcă în continuare să treacă peste bariere prin experimente de tip Frankenstein asupra genelor, cu scopul de a manipula ADN-ul uman, fără a ţine cont de niciun fel de considerente etice, relatează Zero Hedge.

Conform sursei citate, ziarul South China Morning Post (SCMP), cu sediul în Hong Kong, a publicat săptămâna aceasta un titlu de senzaţie, bazat pe un anunţ făcut de o echipă de oameni de ştiinţă legaţi de armata chineză, care lucrează la Beijing: "Echipa chineză din spatele unui experiment genetic extrem cu animale spune că ar putea duce la crearea unor super soldaţi care să supravieţuiască precipitaţiilor nucleare".

Proiectul a fost dezvăluit pentru prima dată în jurnalul chinez Military Medical Sciences şi a atras din ce în ce mai mult atenţia presei şi interesul comunităţii ştiinţifice, dar ridică, de asemenea, probleme etice serioase, în ciuda faptului că experimentul a fost apărat de supraveghetorii săi ca fiind "total legal".

Oamenii de ştiinţă militari, continuă SCMP, spun că au reuşit "să insereze cu succes o genă de la ursul de apă microscopic în celule stem embrionare umane şi au crescut semnificativ rezistenţa acestor celule la radiaţii".

"Ei au spus că succesul acestui experiment fără precedent ar putea duce la crearea de soldaţi super-rezistenţi care ar putea supravieţui precipitaţiilor nucleare", a mai precizat ziarul din Hong Kong.

Iniţiativa a presupus introducerea experimentală în ADN-ul uman (utilizând celule embrionare) a unei gene cheie găsite la ursul de apă. Gena în cauză conferă creaturii microscopice o rezistenţă rară la radiaţii şi la alte efecte extreme ale mediului.

Oamenii de ştiinţă consideră de mult timp că urşii de apă, cunoscuţi şi sub numele de tardigrade, ar putea deţine secrete genetice care ar putea fi, într-o bună zi, cheia supravieţuirii şi longevităţii umane. Micuţul animal cu opt picioare, care are o lungime mai mică de un milimetru, a fost descris de NBC News, în 2019, după cum urmează:

"Tardigradele sunt mici, drăguţe şi practic indestructibile. Animalele microscopice sunt capabile să supravieţuiască într-o oală cu apă clocotită, pe fundul unui şanţ de mare adâncime sau chiar în vidul rece şi întunecat al spaţiului. În august, o navă spaţială israeliană care transporta tardigrade ca parte a unui experiment ştiinţific s-a prăbuşit pe Lună, iar oamenii de ştiinţă cred că acestea ar fi putut supravieţui."

După ce a izolat gena tardigradului capabilă să producă proteine asemănătoare unui scut care pot proteja împotriva radiaţiilor şi a altor daune, echipa chineză a declarat că "a găsit o modalitate de a introduce această genă în ADN-ul uman folosind CRISPR/Cas9, un instrument de editare genetică disponibil acum în majoritatea laboratoarelor de biotehnologie, a mai precizat SCMP.

"În experimentul lor de laborator, aproape 90% dintre celulele embrionare umane purtătoare ale genei ursului de apă au supravieţuit unei expuneri letale la radiaţii cu raze X, potrivit echipei conduse de profesorul Yue Wen de la laboratorul de biotehnologie a radiaţiilor din cadrul Academiei de Ştiinţe Militare din Beijing", continuă raportul.

Dar echipa recunoaşte că există câteva "necunoscute" majore.

Adăugarea unei gene de la ursul de apă în celulele embrionare umane ar putea duce la mutaţii dăunătoare sau chiar la uciderea celulelor din cauza diferenţei genetice dintre cele două specii, un risc pe care echipa lui Yue îl cunoştea, potrivit lucrării lor.

Proteinele de ecranare sunt "unice la urşii de apă. Răspunsul imunitar după exprimarea inter-specii este necunoscut şi poate duce la unele probleme de siguranţă", au scris ei.

Totodată, cercetătorii chinezi preconizează o posibilă aplicare viitoare a tehnicii lor de manipulare genetică axată pe experimentele cu urşi de apă în cazuri legate de tratarea sindromului iradierii acute pentru personalul de prim-ajutor, personalul militar sau pentru oricine se află în apropierea unei zone de precipitaţii nucleare.

Ei prevăd, de asemenea, era viitorului "super soldat" şi a oamenilor modificaţi genetic capabili să supravieţuiască apocalipsei nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor