Examenul de intrare la colegiu devine un teren de luptă în China



Poliţia a sosit pentru a dispersa o mulţime de studenţi şi părinţi furioşi ce au înconjurat un liceu în orasul Zhongxiang, provincia chineză Hubei, după implementarea unor regulamente stricte pentru a împiedica copiatul la examenele de intrare la colegiile naţionale, administrate în 7 şi 8 iunie 2013.
Poliţia a sosit pentru a dispersa o mulţime de studenţi şi părinţi furioşi ce au înconjurat un liceu în orasul Zhongxiang, provincia chineză Hubei, după implementarea unor regulamente stricte pentru a împiedica copiatul la examenele de intrare la colegiile naţionale, administrate în 7 şi 8 iunie 2013. (Sina Weibo.com)

După ce inspectorii au fost aduşi la un liceu din provincia chineză Hubei pentru a combate copiatul la examenele de intrare la colegiile naţionale, câteva sute de studenţi şi părinţii lor au înconjurat instituţia şcolară în semn de protest, au bătut profesori, au distrus maşina directorului şcolii şi au smuls uşile liceului din balamale. Poliţia a fost chemată ulterior pentru a opri protestele.

Cunoscut ca şi “gaokao”, examenul este necesar pentru intrarea în toate instituţiile studenţeşti din China şi este extrem de competitiv. Copiatul la examen este răspândit, ţinând cont de dispozitivele electronice existente pe piaţă şi diverselor metode de trişat, incluzând chiar înlocuirea liceenilor ce susţin examenul.

La Testul pentru Arte şi Educaţie Fizică de la Liceul nr. 3 din oraşul Zhongxiang, provincia Hubei, au fost aduşi 54 de inspectori pentru a monitoriza examenul în 7 şi 8 iunie, aceleaşi date în care examenul s-a dat la nivel naţional. Profesorii care locuiesc în zonă sunt cunoscuţi ca fiind susceptibili pentru a primi mite sau pentru a slăbi regulile de monitorizare şi desfăşurare a examenelor.

Inspectorii au confiscat telefoane mobile, au înfiinţat reţele de bruiaj ce au blocat telefoanele mobile şi alte semnale, au percheziţionat studenţii, conform posturilor circulate de studenţi pe Internet.

Regulamentele stricte au înfuriat mulţi studenţi şi părinţi care s-au îndreptat furioşi către liceu după sfârşirea examenului.

În 8 iunie, în jurul orei 18:30, una dintre profesoare a trimis un mesaj prin QQ, o platformă chineză pentru mesaje: “Suntem inspectori şi am fost blocaţi de către studenţi”. Ea a spus că atât în 7 cât şi în 8 iunie, un profesor a fost atacat de părintele unui liceean. “Studenţii sunt afară şi distrug lucruri, încearcă să pătrundă în clădire. Ne ascundem aici în biroul inspectorului şi aşteptăm ajutor.”

Un inspector care a confiscat telefonul mobil al unui student a fost bătut de părintele acestuia după examen, conform postărilor de pe Sina Weibo, o platformă de microblogging chineză.

Tot mai mulţi studenţi şi părinţi au început să se adune în campus, asaltând orice profesor pe care îl vedeau prin zonă. După ce inspectorii au fost blocaţi în scoală timp de aproape o oră, poliţia a sosit pentru a alunga mulţimea de oameni. Pozele postate online arată sute de poliţişti, aliniindu-se pentru a forma un zid uman şi ţinând piept părinţilor şi studenţilor.

În unele rapoarte media, părinţii şi studenţii au spus că au fost ofensaţi de ceea ce ei consideră a fi natura invazivă a controalelor la care au fost supuşi copiii lor. “Inspectorii de afară ne-au percheziţionat copiii. Unii profesori bărbaţi au pipăit sânii fetelor”, au susţinut protestatarii, conform Shenzhen Satellite. În imaginile publicate, un părinte este văzut strigând şi arătând furios înspre un profesor: “Copilul meu a fost atât de agitat!”

Unii studenţi au fost de asemenea surprinşi dând telefoane la furnizorii de dispozitive pentru copiat la examen, cerând banii înapoi din moment ce dispozitivele nu au funcţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe