Euroscepticii germani laudă referendumul elveţian şi cer organizarea unuia similar în Germania

.
. (CLAUS FISKER / AFP / Getty Images)

Liderul partidului eurosceptic 'Alternative für Deutschland' (AfD) a salutat rezultatele recentului referendum elveţian privind limitarea imigraţiei şi a cerut să fie organizat unul similar şi în Germania, notează ziarul El Mundo.

Liderul AfD, Bernd Lucke, a declarat că 'Elveţia este un exemplu bun pentru controlarea imigraţiei pentru ţările care se expun unei imigraţii sociale nedorite'. Lucke profită astfel de temerile pe care le suscită în opinia publică germană noua libertate de circulaţie a forţei de muncă în restul Europei.

'Partidele tradiţionale refuză să se ocupe de această temă, insistând să o ignore. Dacă se convoacă un referendum va ieşi la lumină ceea ce gândeşte cu adevărat poporul german', a sugerat el. Afirmaţiile lui Lucke se bazează pe date statistice. Astfel, imigraţia a devenit principala preocupare a germanilor, potrivit 'Barometrului politic' al postului naţional de televiziune ZDF, ce reflectă o creştere a temerilor pe această temă.

Circa 22% dintre cei chestionaţi au considerat tema ca fiind importantă, devansând uşor situaţia pieţei muncii şi cu mult în faţa altor probleme precum pensiile, inflaţia şi salariile. Germania a primit în 2012 cel mai mare număr de imigranţi din 1995, mai ales din cauza crizei din sudul Europei şi a extinderii UE.

Imigraţia în Germania a crescut în 2012 cu până la 1,08 milioane de persoane - cu 13% mai mult decât în 2011, potrivit unui raport asupra imigraţiei din 2012, prezentat luna trecută de ministrul de interne german, Thomas de Maiziere.