Europarlamentarul Cătălin Ivan, numit în comisia PE pentru investigarea Panama Papers

Conferinţă de presă la sediul PSD susţinută de Cătălin Ivan, purtător de cuvânt
Conferinţă de presă la sediul PSD susţinută de Cătălin Ivan, purtător de cuvânt (Epoch Times România)

Europarlamentarul român Cătălin Ivan a fost numit în comisia de anchetă înfiinţată de Parlamentul European pentru investigarea dezvăluirilor "Panama Papers" privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani, relatează profit.ro.

Comisia, formată din 65 de membri, va investiga şi presupusele contravenţii şi gestionări defectuoase în aplicarea de către Comisia UE sau statele membre ale legislaţiei europene privind spălarea de bani, evaziunea sau evitarea fiscală.

La prima reuniune, comisia, a cărei denumire va fi prescurtată PANA, îşi va alege un preşedinte şi patru vicepreşedinţi.

Reamintim că în urma uriaşului scandal Panama Papers, deputaţii din Parlamentul European au îndemnat Comisia Europeană şi statele membre să-şi înteţească demersurile în lupta împotriva evaziunii fiscale şi spălării banilor.

În acest context, România, care are şi ea câţiva cetăţeni implicaţi în scandalul Panama, va realiza schimb de informaţii cu celelalte state ale Uniunii Europene despre acţionariatul companiilor, trusturilor sau al altor entităţi relevante pentru administraţiile fiscale şi alte instituţii implicate în dosarele Panama.

În plan intern, Fiscul a înfiinţat un grup de lucru interdepartamental, din care fac parte inspectori antifraudă şi cu alte specializări, pentru a verifica informaţiile din investigaţie jurnalistică Panama Papers şi pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice implicate.

Mai amintim că potrivit Rise Project, Panama Papers, cea mai mare scurgere de informaţii din istorie prinde, în cele peste 11 milioane de documente, un număr de peste o sută de cetăţeni români.