EURO 2012: Polonia, acuzată de rasism, regretă eliminarea Angliei

Epoch Times România
25.06.2012

Ministrul Sportului din Polonia, Joanna Mucha, a regretat eliminarea Angliei în sferturile de finală ale EURO 2012, deoarece o semifinală disputată de englezi ar fi oferit ţării sale o nouă ocazie să respingă acuzaţiile de rasism care i-au fost aduse în presa britanică, informează AFP.

La meciul Italia - Anglia, care a avut loc duminică la Kiev, "am ţinut pumnii Angliei", le-a declarat doamna Mucha ziariştilor. "Asta ar fi atras mai mulţi suporteri (pentru semifinală) la Varşovia şi de asemenea ne-ar fi dat ocazia să

dezminţim definitiv documentarul BBC", a adăugat ministrul.

Puţin înaintea EURO 2012, organizat de Polonia şi Ucraina, BBC a difuzat un documentar în care cele două ţări sunt prezentate ca fiind pline de huligani rasişti şi antisemiţi. Într-un interviu pentru BBC, fostul căpitan al echipei Angliei, Sol Campbell, le-a cerut fanilor englezi să nu călătorească în Polonia şi Ucraina pentru EURO 2012, deoarece riscă să se întoarcă într-un sicriu.

Acest documentar a produs indignare în cele două ţări din Europa de Est.

"Opiniile suporterilor englezi (despre EURO 2012) sunt foarte pozitive. Ne gândeam că un nou meci disputat în Polonia şi o nouă venire a suporterilor englezi în ţara noastră le-ar fi permis să ateste ulterior că realitatea e diferită de cea prezentată de BBC", a adăugat doamna Mucha.

Marcin Herra, care se află în fruntea PL.2012, comitetul organizator al turneului în Polonia, a regretat şi el aceste "emoţii negative" formulate în Anglia la adresa unei "părţi foarte simpatice a Europei".

"Vom ţine pumnii pentru buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice (de la Londra). Este în interesul tuturor ca astfel de manifestări să reuşească", a afirmat Herra.

Anglia, eliminată duminică de Italia după lovituri de departajare, a jucat toate meciurile sale de la EURO 2012 în Ucraina, la Doneţk sau Kiev, dar a avut cantonamentul în Polonia, la Cracovia.

Anglia, Polonia şi Ucraina fac parte din aceeaşi grupă în preliminariile Cupei Mondiale 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor