EURO 2012: Anglia - Italia 2-4 la loviturile de departajare şi italienii merg meritat în semifinale

Epoch Times România
25.06.2012

Selecţionata Italiei s-a calificat în semifinalele EURO 2012, după ce a învins Anglia la loviturile de departajare, cu scorul de 4-2, duminică seara, la Kiev, în sferturile de finală ale competiţiei găzduite de Polonia şi Ucraina.

Italia a câştigat meritat, chiar dacă doar la penalty-uri, unde au transformat Balotellli, Pirlo, Nocerino şi Diamanti, în timp ce de la englezi au marcat Gerrard şi Rooney. Buffon a apărat şutul lui Ashley Cole, iar Diamanti a marcat ultima lovitură. "Squadra azzurra", care a avut ocazii fără număr în acest meci, printre care şi două bare, va juca în semifinale cu Germania, pe 28 iunie.

Italienii au abordat agresiv meciul, cu posesie bună, cu presing şi au ratat prima ocazie mare de gol în minutul 3, când De Rossi a prins un voleu de la circa 25 de metri şi mingea a izbit bara porţii lui Hart.

Anglia parcă a fost trezită de această ocazie şi a ratat şi ea golul (5), când Johnson a reluat din 7 metri, dar Buffon a agăţat in extremis balonul. Parker a trimis şi el un şut la poartă, dar imprecis (13). Apoi, Rooney a reluat cu capul peste transversală la centrarea lui Johnson (14).

Italia a revenit la cârma jocului şi a controlat meciul, având câteva ocazii mari de gol, mai ales prin incisivul Balotelli. Pirlo l-a găsit pe Balotelli cu o pasă genială (25), dar atacantul lui Manchester City a fost blocat în ultimul moment de Terry. Tot Balotelli a reluat acrobatic (32), dar Hart a fost la post. Anglia a fost periculoasă pe o contră (32), dar Welbeck, găsit excelent de Rooney, a trimis peste poartă din poziţie excelentă de finalizare.

Cassano a avut şi el două şuturi bune, primul alături (33), iar al doilea l-a obligat pe Hart să respingă (38). Balotelli a irosit o nouă ocazie mare de gol (41), la mingea recentrată de Cassano, după care a expediat un trasor (43), peste buturile lui Hart.

Şi după pauză meciul a continuat în acelaşi ritm alert, cu atacuri de o parte şi alta. Italia a ratat ocazii mari prin De Rossi (48), care a reluat din 6 metri pe lângă ţintă, De Rossi şi Balotelli, ale căror şuturi au fost respins de Hart, după care Montolivo a trimis peste poartă (52). Balotelli a mai avut o "foarfecă" în min. 60, dar balonul s-a dus peste transversală.

Anglia şi-a creat şi ea o ocazie mare de gol, prin Young (65), al cărui şut din careu a fost deviat în ultimă instanţă în corner de Abate. Apoi, Buffon a fost atent la lovitura liberă a lui Gerrard, la care Rooney nu a ajuns (77). În finalul meciului, Johnson a salvat golul, la şutul lui Nocerino din careu (89), după o pasă remarcabilă a lui Marchisio.

În prelungiri, Italia a fost aproape să marcheze, dar şutul-centrare al lui Diamanti a lovit bara (101). Acelaşi Diamanti a fost în prima plan în min. 113, când a reluat pe lângă poartă la centrarea lui Balzaretti, însă nu s-a marcat şi meciul a ajuns la loviturile de departajare.

Diamanti a marcat lovitura decisivă, după ce Young şi Cole au ratat, la fel ca şi Montolivo.

Cifrele oferite de UEFA pentru acest meci sunt relevante: Italia a avut o posesie a mingii de 64%-36%, 35-9 la şuturi la poartă şi 20-4 pe poartă şi două bare.

Anglia - Italia 0-0 (0-0, 0-0), după prelungiri; 2-4 la loviturile de departajare

Au executat în ordine loviturile de departajare: Mario Balotelli 0-1 (gol), Steven Gerrard 1-1 (gol), Riccardo Montolivo 1-1 (ratare - pe lângă), Wayne Rooney 2-1 (gol), Andrea Pirlo 2-2 (gol), Ashley Young 2-2 (ratare - bară transversală), Antonio Nocerino 2-3 (gol), Ashley Cole 2-3 (ratare - apără Buffon), Alessandro Diamanti 2-4 (gol)

Kiev, Stadionul Olimpic: 60.000 spectatori

EURO 2012, sfert de finală

Au evoluat echipele:

Anglia: 1. Joe Hart - 2. Glen Johnson, 6. John Terry, 15. Joleon Lescott, 3. Ashley Cole - 16. James Milner (7. Theo Walcott, 61), 4. Steven Gerrard (căpitan), 17. Scott Parker (8. Jordan Henderson, 94), 11. Ashley Young - 10. Wayne Rooney - 22. Danny Welbeck (9. Andy Carroll, 61). Selecţioner: Roy Hodgson.

Rezerve neutilizate: 13. Robert Green, 23. Jack Butland - 5. Martin Kelly, 12. Leighton Baines, 14. Phil Jones, 18. Phil Jagielka, 19. Stewart Downing, 20. Alex Oxlade-Chamberlain, 21. Jermain Defoe.

Italia: 1. Gianluigi Buffon (căpitan) - 7. Ignazio Abate (2. Christian Maggio, 90+1), 15. Andrea Barzagli, 19. Leonardo Bonucci, 6. Federico Balzaretti - 21. Andrea Pirlo - 8. Claudio Marchisio, 18. Riccardo Montolivo, 16. Daniele De Rossi (23. Antonio Nocerino, 80) - 9. Mario Balotelli, 10. Antonio Cassano (22. Alessandro Diamanti, 78). Selecţioner: Cesare Prandelli.

Rezerve neutilizate: 12. Salvatore Sirigu, 14. Morgan De Sanctis - 4. Angelo Ogbonna, 5. Thiago Motta, 13. Emanuele Giaccherini, 11. Antonio Di Natale, 17. Fabio Borini, 20. Sebastian Giovinco.

Arbitru: Pedro Proença; arbitri asistenţi: Bertino Miranda, Ricardo Santos (toţi din Portugalia); arbitru de rezervă: Cüneyt Çakir (Turcia); arbitri asistenţi adiţionali: Manuel De Sousa, Duarte Gomes (ambii din Portugalia)

Cartonaşe galbene: Barzagli (82), Maggio (94).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor