Eveniment special Salvamont în Prăpăstiile Zărneştiului. Vor fi prezente "legende vii" ale muntelui

Salvamont Zărneşti în acţiune (Salvamont Zărneşti)
Loredana Diacu
30.05.2024

Salvamont Zărneşti aniversează duminică, 2 iunie, 55 de ani de activitate. Cu această ocazie, oamenii care salvează vieţi pe unul dintre cei mai frumoşi şi totodată duri munţi din ţară - Piatra Craiului - au organizat un eveniment inedit la care sunt aşteptaţi salvamontişti din toată ţara, legende vii ale salvării montane, alpinişti, oameni care şi-au legat numele de ascensiuni montane şi, desigur, iubitori ai muntelui care vor să le fie alături celor de la Salvamont într-o zi specială pentru ei.

Evenimentul va fi organizat într-un loc de o frumuseţe spectaculoasă - Prăpăstiile Zărneştiului - începând cu ora 10.00. Salvamontiştii zărneşteni promit demonstraţii "provocatoare", cu grad mare de dificultate (şi de noutate) şi premii pentru colegii lor.

Afiş
Afiş

Mai exact, membrii Salvamont Zărneşti vor organiza demonstraţii de salvare din perete, de evacuare din abrupt cu ajutorul unei tiroliene şi vor acorda diplome şi distincţii celor care s-au remarcat, de-a lungul anilor în activitatea specifică Salvamont.

La eveniment sunt aşteptaţi în jur de 200 de participanţi din toată ţara, unii dintre ei fiind adevărate "legende vii", a explicat pentru Epoch Times Ciprian Lolu, şef formaţie Salvamont Zărneşti.

"Timpul trece efectiv pe lângă noi, generaţiile de salvamontişti se schimbă. Este cumva o datorie morală a noastră să facem o întâlnire din 5 în 5, din 10 în 10 ani de aniversare şi să reuşim să-i aducem pe toţi alături, să fim împreună măcar pentru o zi.

Această aniversare, pe de o parte, va pune în lumină continuitatea şi performanţa în domeniul salvării montane la nivel naţional. Va evidenţia valorile noastre şl, bineînţeles, vor fi şi exerciţii din ce în ce mai provocatoare.

Şi dacă tot am menţionat exerciţiile, în acest an, ca element de noutate va fi o salvare direct din vârful peretelui din marine, care are în jur de 95-100 de metri.

Un eveniment de o asemenea amploare a avut loc ultima dată acum 5 ani, la aniversarea de 50 de ani. Noi am făcut evenimente de-a lungul anilor, am făcut la 35 de ani, la 40, 45, 50 şi facem şi acum, evident, la 55 de ani. La fiecare aniversare am făcut o demonstraţie de salvare, desigur diferite una de alta.

Anul acesta vom prezenta oaspeţilor noştri o demonstraţie ieşită din comun - vom face salvarea direct din vârful marinelor.

Plus încă o idee, cea de tiroliană, aceea va fi o surpriză şi va fi ceva inovativ la nivel naţional în materie de procedură şi de tehnică", a declarat Ciprian Lolu.

Lolu a mai punctat faptul că la evenimentul de duminică vor veni nume importante din domeniu din toată ţara şi din străinătate, inclusiv legende vii ale salvării montane.

"Ne vor fi alături prieteni din Soccorso Alpino, aşteptăm o delegaţie din Soccorso Alpino din Italia, din Feltre. De asemenea, vom avea bucuria de a întâmpina delegaţii de servicii publice din ţară, sunt în jur de 30 de servicii publice care vor participa. În total sunt 42 de servicii publice la nivel naţional, dar unele nu pot din păcate să vină, căci de 1 iunie sunt multe activităţi de acoperit.

Şi pe lângă ei, lângă serviciile publice, vor lua parte la eveniment instituţii publice, diferite personalităţi din domeniul salvării montane. Vor fi prezenţi, de exemplu, vicepreşedinţii ANSMR, Robert Kovacs şi Raul Papalicef - din păcate domnul preşedinte nu va fi prezent, el fiind plecat din ţară - şefi de Servicii Publice Salvamont precum Adi Sănduloiu, Gigi Frăţilă, Daniela Surubariu, Cătălin Dascălu şi mulţi alţii.

Suntem bucuroşi să-i avem ca oaspeţi şi pe Puiu Holbosan (fost şef formaţie Salvamont Câmpulung), Puiu Constantin instructor ANSMR , recent pensionat, Jan Bocu de la Buşteni, Miki (Florin Vintilă), de asemenea de la Buşteni, Doru Diaconescu - Salvamont Dâmboviţa, Thomas Bross de la Victoria.

Ne va fi alaturi şi Radu Jitariu, instructor aero, şi alţii. Vor fi prezenţi Salvamont Braşov, Salvamont Argeş, Salvamont Poiana Braşov, Salvamont Râşnov, Salvamont Bran, Salvamont Victoria, Salvamont Câmpulung, Salvamont Sibiu, Salvamont Lupeni, Salvamont Buşteni, Salvamont Prahova, Salvamont Cheia, Salvamont Covasna, Salvamont Bistriţa, Salvamont Mureş, Salvamont Gorj, Salvamont Hunedoara, Salvamont Cluj, Salvamont Brezoi, Salvamont Dâmboviţa, Salvamont Sinaia, Salvamont Vrancea, Salvamont Predeal.

Duminică ne vom bucura şi de participarea unor legende vii ale salvării montane. Ne-am gândit să aniversăm o gamă mai mare de salvatori montani de peste 60 de ani, să reuşim să îi adunăm lângă noi pentru a le răsplăti munca, expertiza şi eforturile.

Şi ne vor onora cu prezenţa şi oameni de munte, care toată viaţa şi-au dedicat-o muntelui şi care s-au bucurat de activitatea noastră", a explicat Ciprian Lolu.

Salvamont Zarnesti in actiune
Salvamont Zarnesti in actiune

Salvamont Zărneşti în acţiune (Salvamont Zărneşti)
Salvamont Zărneşti în acţiune (Salvamont Zărneşti)

Salvamont Zărneşti în acţiune (Salvamont Zărneşti)
Salvamont Zărneşti în acţiune (Salvamont Zărneşti)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor