Erdogan le transmite talibanilor că ar trebui să renunţe să ocupe Afganistanul

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Mehmet Ali Ozcan/Anadolu Agency/Getty Images)

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat, luni, că talibanii ar trebui „să pună capăt ocupaţiei asupra teritoriului fraţilor lor” şi a minimizat un avertisment al grupului care controlează zone întinse din Afganistan după plecarea forţelor occidentale şi care ameninţă cu "consecinţe" dacă trupele turceşti rămân în ţară pentru a asigura funcţionarea aeroportului din Kabul.

Talibanii au condus Afganistanul cu un pumn de fier din 1996 până în 2001 şi au luptat timp de 20 de ani împotriva coaliţiei occidentale pentru a răsturna guvernul susţinut de vestici în Kabul şi pentru a reimpune legea islamului radical.

"(Talibanii) trebuie să pună capăt ocupaţiei asupra pământului fraţilor lor şi să arate lumii că pacea domneşte imediat în Afganistan", a declarat Erdogan reporterilor înainte de a pleca într-o călătorie în nordul Ciprului.

Erdogan a afirmat că ceea ce fac talibanii nu este modul în care musulmanii ar trebui să relaţioneze unul cu celălalt.

Ankara, care s-a oferit să conducă şi să păzească aeroportul Kabul după retragerea NATO, a purtat discuţii cu Statele Unite privind sprijinul financiar, politic şi logistic al desfăşurării de forţe.

Săptămâna trecută, talibanii au avertizat Turcia împotriva planului de a menţine unele trupe în Afganistan pentru a deţine controlul asupra aeroportului, considerând strategia condamnabilă şi ameninţând cu consecinţe.

"În declaraţia talibanilor nu există nicio frază 'Nu vrem Turcia'", a afirmat Erdogan atunci când a fost întrebat despre comentarii.

Pe de altă parte, Erdogan a spus că speră să ridice problema recunoaşterii internaţionale a Republicii Kosovo în discuţiile cu preşedintele SUA, Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU din acest an şi va propune o abordare comună asupra problemei pentru a mări numărul ţărilor care o recunosc.