Emisar american ajunge în Hanoi la câteva zile după Putin. Spune că încrederea dintre SUA şi Vietnam este la "un nivel ridicat"

Daniel Kritenbrink (Wikipedia.org)
Epoch Times România
24.06.2024

Un diplomat american de rang înalt a purtat discuţii sâmbătă în Vietnam şi a declarat că încrederea dintre cele două ţări se află la un "maxim istoric", la doar câteva zile după vizita de stat a preşedintelui rus Vladimir Putin la Hanoi, potrivit AP.

Secretarul de stat adjunct al SUA pentru Asia de Est şi Pacific, Daniel Kritenbrink, a insistat că vizita sa nu are legătură cu cea a lui Putin de joi.

În 2023, Vietnamul a ridicat Statele Unite la cel mai înalt statut diplomatic al său, partener strategic global, punându-le la acelaşi nivel cu China şi Rusia. Îmbunătăţirea legăturilor cu SUA a sugerat că Vietnamul doreşte să îşi protejeze relaţiile de prietenie, deoarece companiile occidentale caută să îşi diversifice lanţurile de aprovizionare în detrimentul Chinei.

Călătoria lui Putin la Hanoi a declanşat un reproş dur din partea Ambasadei SUA în Vietnam, spunând că "nicio ţară nu ar trebui să îi ofere lui Putin o platformă pentru a-şi promova războiul de agresiune şi pentru a-i permite să îşi normalizeze atrocităţile", făcând referire la invazia Rusiei în Ucraina, aflată acum în al treilea an.

Trimisul american pentru Asia de Est a reiterat aceste preocupări, dar a precizat că le-a transmis oficialilor vietnamezi că "motivul principal" al călătoriei sale a fost parteneriatul dintre SUA şi Vietnam. El s-a întâlnit cu ministrul vietnamez de Externe, Bui Thanh Son.

"Numai Vietnamul poate decide care este cea mai bună modalitate de a-şi proteja suveranitatea şi de a-şi promova interesele", a spus el, subliniind în acelaşi timp relaţiile economice dintre Vietnam şi cea mai mare piaţă de export a sa, SUA. Schimburile comerciale dintre cele două ţări au fost de 111 miliarde USD în 2023 - comparativ cu doar 3,6 miliarde USD între Vietnam şi Rusia.

Rusia rămâne importantă pentru Vietnam, nu doar pentru că este un vechi aliat din perioada Războiului Rece, ci şi deoarece continuă să fie cel mai mare furnizor de apărare, iar tehnologiile ruseşti de explorare a petrolului ajută la menţinerea pretenţiilor de suveranitate ale Vietnamului în Marea Chinei de Sud, care este contestată de mai multe naţiuni.

Kritenbrink a declarat că acţiunile din ce în ce mai ferme ale Chinei de a-şi susţine pretenţiile asupra, practic, întregii Mării Chinei de Sud reprezintă un motiv de "mare îngrijorare" pentru regiune şi pentru lume.

Disputele teritoriale, în care sunt implicate China, Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan, au fost considerate de mult timp drept un punct fierbinte în Asia, care ar putea plasa SUA şi China în poziţii opuse în cazul în care confruntările din largul mării ar escalada într-un conflict armat.

Vietnamul a declarat vineri că este gata să poarte discuţii cu Filipine pentru a soluţiona revendicările lor suprapuse asupra platoului continental submarin din Marea Chinei de Sud, într-o abordare diplomatică care contrastează cu practicile regimului comunist de la Beijing.

"Credem că acţiunile Chinei, în special acţiunile sale recente, în jurul bancului Second Thomas, faţă de Filipine au fost iresponsabile, agresive, periculoase, profund destabilizatoare", a declarat Kritenbrink. El a subliniat că tratatele de apărare dintre SUA şi aliatul său Filipine sunt "de fier".

La rândul său, Filipine a declarat vineri că nu intenţionează să invoce tratatul său de apărare reciprocă cu SUA după ce paza de coastă chineză ar fi atacat, abordat şi folosit macete şi topoare pentru a avaria două nave ale marinei filipineze, într-o confruntare haotică care a provocat rănirea personalului Marinei filipineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor