Elon Musk stârneşte controverse cu o întrebare pe X: Şi nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden şi Kamala

Elon Musk (Marc Piasecki/Getty Images)
Redacţia
17.09.2024

După ce Donald Trump a fost ţinta unei noi tentative de asasinat, oprită la timp de forţele de ordine, Elon Musk a postat un mesaj pe platforma X, al cărei proprietar este, întreabându-se de ce fostul preşedinte Donald Trump s-a confruntat cu două tentative de asasinat în ultimele luni, în timp ce preşedintele Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris nu s-au confruntat cu niciuna.

Întrebarea retorică a stârnit vâlvă în spaţiul public, deşi Musk a susţinut că postarea era o glumă, şi până la urmă a şters-o.

„Şi nimeni nu încearcă să îl asasineze pe Biden/Kamala”, a scris Musk în postarea X, acum dispărută.

Potrivit unei ştiri CNN, Musk a rezistat iniţial la numeroase apeluri pe parcursul nopţii de duminică spre luni pentru a şterge postarea.

Într-un mesaj care răspundea la o cerere de a-şi retrage comentariile, Musk a dublat: „Nimeni nu a încercat să facă acest lucru, asta vreau să spun şi nimeni nu o va face”.

Dar Musk a fost în cele din urmă convins de o postare X care spunea că „intenţia evidentă” a lui Musk poate fi interpretată greşit.

„Destul de corect. Nu vreau să fac ce au făcut ei, nici măcar în glumă”, a răspuns Musk.

Ulterior, el a scris în repetate rânduri că postarea ştearsă a fost o glumă.

Cu toate acestea, Musk a răspuns ulterior la o postare similară, răspunzând cu un emoji cu faţa gânditoare la o fotografie care menţiona că cei patru preşedinţi care l-au precedat pe Trump nu s-au confruntat cu tentative de asasinat, în timp ce acesta se pare că s-a confruntat cu două. X nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Casa Albă a numit comentariile lui Musk „iresponsabile”.

"După cum au spus preşedintele Biden şi vicepreşedinta Harris după ştirile tulburătoare de ieri, 'nu există loc pentru violenţă politică sau pentru orice violenţă vreodată în ţara noastră' şi 'trebuie să ne facem cu toţii datoria pentru a ne asigura că acest incident nu duce la mai multă violenţă'", a menţionat Andrew Bates, purtător de cuvânt al Casei Albe, într-o declaraţie.

„Violenţa ar trebui doar condamnată, niciodată încurajată sau despre care să se glumească”.

Secret Service a declarat că a văzut postarea ştearsă a lui Musk, dar a refuzat să comenteze orice măsură pe care ar putea să o ia ca urmare a acesteia.

„Ca o chestiune de practică, nu facem comentarii cu privire la chestiuni care implică informaţii de protecţie. Putem spune, totuşi, că Secret Service investighează toate ameninţările legate de protejaţii noştri”, a declarat un purtător de cuvânt al Secret Service pentru CNN.

Secret Service are sarcina de a investiga ameninţările percepute la adresa preşedintelui şi a vicepreşedintelui - uneori chiar dacă acestea sunt făcute în glumă. În 2021, Secret Service a investigat o glumă pe care comediantul John Mulaney a făcut-o în cadrul emisiunii „Saturday Night Live”, comparându-l pe Trump cu Iulius Cesar, care a fost asasinat.

Nu este clar dacă Musk a încălcat termenii de serviciu ai propriei platforme X cu aceste postări. El a încălcat în mod obişnuit regulile platformei sale, fără a suporta consecinţe. X a declarat că restricţionează „implicarea în / sau promovarea actelor violente”, deşi Musk a negat că ar fi făcut apel la violenţă.

Musk l-a susţinut pe Trump pentru funcţia de preşedinte după tentativa de asasinat din iulie şi l-a găzduit pe Trump luna trecută într-un interviu pe X.

Aceasta face parte dintr-o schimbare spre dreapta a lui Musk care a luat amploare în ultimii ani. Musk, cea mai bogată persoană din lume, critică ceea ce el numeşte „virusul minţii treze” al progresiştilor. Şi a avertizat cu privire la „condamnarea” iminentă a Americii dacă democraţii vor menţine controlul asupra Casei Albe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor