Elon Musk a criticat contraofensiva ucraineană: Atât de multă moarte pentru atât de puţin

Musk, miliardarul proprietar al platformei de socializare X
Musk, miliardarul proprietar al platformei de socializare X (Youtube - screenshot)

Miliardarul american Elon Musk, fondator al Tesla şi SpaceX, consideră că în contraofensiva ucraineană se pierd multe vieţi de dragul unor câştiguri teritoriale minore, potrivit unui comentariu pe care acesta l-a făcut la o postare pe Twitter a economistului american David Sacks.

Potrivit Ukrainska Pravda, Sacks a postat o hartă a luptelor din Ucraina, susţinând: "Câştigurile teritoriale ucrainene din mult lăudata lor contraofensivă [evidenţiată în albastru] sunt atât de minuscule încât abia pot fi văzute pe o hartă".

La rândul său, Musk a comentat: "Atât de multă moarte pentru atât de puţin [teritoriu]".

Anterior, Musk ceruse un "armistiţiu" între Ucraina şi Rusia, argumentând că "în fiecare zi care trece, mai mulţi tineri ucraineni şi ruşi mor pentru a câştiga şi pierde mici bucăţi de teritoriu, cu graniţe care abia se schimbă".

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit ulterior pe Musk o persoană talentată şi remarcabilă.

CNN, care a obţinut un extras din biografia lui Musk scrisă de jurnalistul şi autorul american Walter Isaacson, a relatat că, în 2022, Musk ar fi ordonat în secret deconectarea comunicaţiilor Starlink în largul coastei Crimeei pentru a perturba atacul Ucrainei asupra marinei ruse din oraşul Sevastopol.

Musk a confirmat întreruperea atacului cu drone asupra flotei ruse din Crimeea. Miliardarul a declarat că nu a oprit comunicaţiile prin satelit Starlink pentru drone, dar a refuzat să le pornească la cererea Ucrainei. De asemenea, el a reiterat "necesitatea unui armistiţiu".

Vadim Skibitski, reprezentant al Serviciului de informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina, a declarat că informaţia potrivit căreia miliardarul a ordonat oprirea Starlink deasupra Crimeei pentru a întrerupe atacul asupra flotei ruse ar trebui verificată cu atenţie.

Senatoarea americană Elizabeth Warren a cerut o anchetă în cazul SpaceX.

În noaptea de 12-13 septembrie, Starlink a avut, de asemenea, o întrerupere semnificativă în timpul unui atac asupra golfului din Sevastopol.