Efectul invaziei. UE va dezbate curând interzicerea vizelor pentru ruşi

.
. (Captură ecran)

Uniunea Europeană va discuta la sfârşitul lunii august interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi, a declarat vineri ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, a cărui ţară deţine semestrul acesta preşedinţia Consiliului UE. Lipavský a precizat că va aduce în discuţie problema la reuniunea "Gymnich" a miniştrilor afacerilor externe, care va avea loc la 31 august la Praga.

Lipavský s-a pronunţat în favoarea unei abordări coordonate la nivelul UE a acestei probleme. Cehia a fost prima ţară din cadrul Uniunii care a oprit toate vizele eliberate pentru cetăţenii ruşi, iar Lipavský a declarat: "Încercăm să le explicăm partenerilor noştri că această abordare este justificată şi eficientă".

O suspendare a vizelor turistice ar fi o altă sancţiune care ar putea viza cetăţenii ruşi, în ideea că aceştia ar trebui să realizeze că există consecinţe pentru o astfel de politică militantă.

"Suntem convinşi, ca guvern, că oprirea vizelor pentru cetăţenii ruşi obişnuiţi dă un semnal foarte clar şi direct societăţii ruse", a susţinut Lipavský. El a sugerat, de asemenea, că interzicerea vizelor ar putea contribui la "reducerea influenţei serviciilor secrete ruseşti în UE".

Deoarece UE nu are legături aeriene directe cu Rusia, interdicţia de acordare a vizelor pentru ruşii din Cehia, Lituania, Estonia, Letonia şi Polonia are deja un efect asupra călătoriilor în Uniune, deoarece călătorii trebuie să solicite o viză din ţara care este primul lor punct de intrare în UE.

Dar ruşii care au obţinut deja o viză cu intrări multiple pot intra în continuare în UE prin Finlanda şi statele baltice, ceea ce a determinat Estonia să interzică intrarea pe teritoriul său a ruşilor care deţin vize Schengen eliberate de Estonia.

Şi alte ţări care se învecinează cu Rusia ar putea urma acest exemplu, deoarece sunt sub presiunea numeroşilor turişti care folosesc ţările de frontieră ca punct de intrare în UE.

Interdicţie pentru turişti sau interdicţie generală?

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ruşii "trebuie să fie privaţi de dreptul de a trece frontierele internaţionale până când vor învăţa să le respecte".

Însă unii politicieni din UE spun că interdicţia ar trebui să se aplice doar turiştilor, argumentând că vizele pe motive umanitare ar trebui să fie în continuare acordate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe