Ecuadorul suspendă acordarea vizelor pentru China, pe fondul valului de migranţi care se îndreaptă spre SUA

Sute de migranţi, dintre care unii chinezi, au intrat în SUA printr-o breşă de la capătul gardului de la graniţa de lângă San Diego. (Youtube - screenshot)
Redacţia
20.06.2024

Ecuadorul suspendă un acord de acordare a vizelor cu China, pe fondul unei "creşteri îngrijorătoare" a numărului de chinezi care folosesc ţara sud-americană ca punct de plecare pentru a începe călătoria spre nordul Statelor Unite - profitând de frontiera deschisă menţinută de administraţia Biden în sudul SUA.

Programul reciproc de scutire de vize între cele două ţări este în vigoare din 2016 şi acordă călătorii fără vize pentru cetăţenii chinezi.

Potrivit Ministerului de Externe al ţării, aproape jumătate dintre călătorii chinezi care au intrat în Ecuador nu au plecat "prin rutele obişnuite" sau în cele 90 de zile alocate, relatează Financial Times.

Mulţi migranţi globali care se îndreaptă spre SUA aterizează în Ecuador, care are mai puţine restricţii de viză decât alte ţări sud-americane.

Continuarea călătoriei spre nord include Darien Gap, o porţiune de teren periculoasă care separă Columbia de Panama. Acolo, migranţii sunt vulnerabili în faţa criminalităţii, a violenţei sexuale şi a pericolelor din junglă.

Anul trecut, numărul persoanelor de origine chineză care au încercat să intre în SUA prin frontiera sudică a crescut vertiginos - Serviciul vamal şi de protecţie a frontierelor din SUA a reţinut peste 37.000 de cetăţeni chinezi - o creştere de 10 ori mai mare decât în 2022.

Aproximativ 66.000 de călători chinezi au intrat în Ecuador anul trecut, însă doar 34.000 au plecat prin canale tradiţionale, potrivit oficialilor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a dat un răspuns milimetric pentru FT, spunând că acordul cu Ecuadorul "joacă un rol important şi pozitiv în promovarea călătoriilor transfrontaliere şi a cooperării practice în diverse domenii între cele două ţări".

Lin a adăugat că regimul de la Beijing colaborează cu alte entităţi pentru a combate traficul de persoane.

Suspendarea acordului privind vizele va intra în vigoare la 1 iulie, potrivit oficialilor ecuadorieni, care afirmă că ţara "îşi reiterează angajamentul ca persoanele care vizitează ţara să o poată face cu garanţii de securitate adecvate, împiedicându-le să fie victime ale traficului de persoane sau ale traficului de migranţi".

China este cel mai mare partener comercial non-petrolier al Ecuadorului şi a fost o sursă cheie de finanţare pentru infrastructură şi energie.

Ameninţare la adresa securităţii naţionale

La 11 iunie, a apărut informaţia potrivit căreia opt cetăţeni din Tadjikistan cu posibile legături cu grupul terorist ISIS au fost arestaţi în New York, Philadelphia şi Los Angeles în ultimele zile.

Cetăţenii din Tadjikistan au fost responsabili pentru atacul din 22 martie de la concertul de la Crocus City Hall de lângă Moscova, soldat cu peste 140 de morţi şi sute de răniţi.

Suspecţii au trecut ilegal frontiera sudică a SUA în 2023 şi au fost eliberaţi după ce au fost verificaţi. Procesul de verificare al guvernului federal nu a scos la iveală nicio informaţie care i-ar fi identificat ca potenţiali terorişti cu legături cu ISIS.

Luna trecută, congresmenul Pat Fallon (R-TX), care face parte din subcomisia pentru securitate naţională, frontieră şi afaceri externe, a organizat o audiere secretă cu titlul: "Evaluarea infiltrării continue a PCC în instalaţiile militare americane".

Fallon a descris ceea ce a auzit în cadrul audierii închise ca fiind îngrijorător.

Au ieşit la iveală zeci de incidente în care cetăţeni chinezi au făcut fotografii în apropierea instalaţiilor militare şi a infrastructurii critice americane - cum ar fi rezervoarele - pretinzând că sunt turişti - chiar şi atunci când instalaţiile sunt rurale şi izolate, a spus el.

După cum notează Epoch Times, Fallon a menţionat că amiralul Daryl Caudle a declarat într-un interviu recent că incidentele cu cetăţeni străini din China şi Rusia care încearcă să pătrundă în bazele Marinei au loc "de două sau trei ori pe săptămână".

"Există unii oameni în poziţii de autoritate şi putere care vor să îşi bage capul în nisip şi să spună: "Oh, nu este nimic important aici", a spus el.

Dar s-ar putea ca aceşti chinezi să sondeze modul în care reacţionează Statele Unite şi cât de aproape pot ajunge de baze, a adăugat el.

Aceste informaţii ar fi critice, de exemplu, în cazul în care ar exista un conflict între China şi Statele Unite cu privire la Taiwan.

În timp ce majoritatea cetăţenilor chinezi care vin în Statele Unite ar putea căuta o viaţă mai bună, chiar dacă 1% ar fi "agenţi adormiţi" comunişti, acest lucru ar da Beijingului aproximativ 480 de agenţi operativi, a spus el.

Fallon a declarat că nu crede că numărul record de cetăţeni chinezi care intră ilegal în Statele Unite este un accident.

"Este o cifră foarte mare, dacă ne gândim că sub administraţia Trump a fost sub 1.000", a menţionat el.

În anul fiscal 2020, agenţii Poliţiei de Frontieră au reţinut 554 de imigranţi ilegali chinezi la nivel naţional, potrivit datelor guvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor