Economia R. Moldova a înregistrat o creştere record în anul 2013

(photos.com)
Ana Chitoroagă
17.03.2014

Creşterea economică a Republicii Moldova în 2013 a fost de 8,9 la sută faţă de nivelul înregistrat în anul anterior, potrivit datelor anunţate astăzi de Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Creşterea de 8,9 procente depăşeşte estimările analiştilor economici şi Ministerului Economiei, precum şi pe ale experţilor Fondului Monetar Internaţional, care au estimat un avans de 5,5 la sută în anul 2013.

„Este cea mai mare creştere a economiei în perioada de la declararea independenţei, pe care experţii Institutului nostru au anticipat-o în luna noiembrie, după avansul cu 8,0 la sută în nouă luni”, a declarat Alexandru Stratan, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE).

„Datele disponibile pentru nouă luni ale anului trecut indică asupra unei creşteri foarte bune în acest an, care agregat pentru cele 12 luni ar putea oscila între 8-9%. Totodată, după cum arată şi experienţele anterioare, această creştere este determinată, preponderent, de recuperarea sectorului agricol după un an secetos, iar aceasta nu ne garantează acelaşi succes şi în anii ce urmează”, se menţionează într-o analiză a INCE.

Până în prezent cea mai înaltă creştere economică, de 7,8 la sută şi respectiv 7,5 la sută, a fost înregistrată în anii 2002 şi 2005.

Potrivit datelor BNS, Produsul Intern Brut s-a apropiat de nivelul de 100 miliarde de lei, preţuri curente de piaţă, cu 2 miliarde de lei peste nivelul prognozat de Ministerul Economiei în luna octombrie anul trecut. În trimestrul patru Republica Moldova a înregistrat o creştere cu 11,2 la sută.

Datele statistice mai relevă că valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a majorat cu 22,1% în raport cu anul 2012 şi a contribuit la formarea şi creşterea produsului intern brut cu 26,0 la sută şi cu 5,5 la sută, respectiv. O creştere semnificativă a fost înregistrată în 2013 în agricultură, economia vânatului, silvicultură, cu 41,0 la sută faţă de anul precedent. Valoarea adăugată brută din industrie a crescut cu 7,4 la sută în raport cu anul 2012, iar din sectorul de servicii cu 4,0 la sută.

Consumul final a fost în creştere cu 5,2% în raport cu anul precedent şi a influenţat pozitiv, cu 6,2%, sporul produsului intern brut. Creşterea a fost condiţionată de majorarea cu 6,5% a consumului final al gospodăriilor populaţiei.

Economia Republicii Moldova va creşte în anul 2014 cu 4,0 la sută, potrivit previziunilor Ministerului Economiei, iar Banca Mondială a redus previziunea de la 4,0 la sută la 3,8 la sută. Bugetul de stat pentru anul 2014 a fost construit pe o creştere a Produsului Intern Brut de 4,0 la sută.

Economia va creşte în 2014, ca urmare a îmbunătăţirii contextului economico-financiar la nivel mondial, promovării mai intense a exporturilor, dezvoltării şi susţinerii întreprinderilor din sectorul privat din partea statului (prin simplificarea iniţierii afacerilor, facilitarea fluxului de credite, înlăturarea barierelor neargumentate pentru comerţ, notează moldpres.

De asemenea, evoluţiile pozitive vor fi determinate de continuarea reformelor structurale, dezvoltarea sectorului real al economiei, inclusiv prin atragerea investiţiilor străine directe în economia naţională, promovarea unei politici fiscale prudente şi implementarea reformelor menite să reducă cheltuielile publice ineficiente, mai apreciază Ministerul Economiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor