Echipă de lucrători umanitari lovită în plin de o rachetă ghidată, aparent rusească. Un paramedic american a fost ucis

Atacarea echipei de lucrători umanitari în Bahmut
Atacarea echipei de lucrători umanitari în Bahmut (Captură YouTube)
Andrei Popescu
16.02.2023

Imagini video apărute în spaţiul public surprind momentul în care o rachetă, aparent lansată de forţele ruseşti în oraşul est-ucrainean Bahmut, loveşte din plin o echipă de lucrători umanitari, care acordau ajutor unui civil rănit.

Cel puţin un paramedic american a fost ucis în atac şi câţiva dintre colegii săi au fost răniţi.

Voluntarii prezenţi la faţa locului au atribuit iniţial atacul bombardamentului rusesc nediscriminatoriu. Dar o analiză cadru cu cadru a unei înregistrări video realizate la faţa locului arată că Reed, care nu era înarmat, a murit în urma unei lovituri ţintite de o rachetă ghidată, trasă aproape sigur de trupele ruseşti.

Nu este clar dacă ruşii ştiau că grupul era alcătuit din lucrători umanitari. Dar convoiul său avea marcaje care ar fi trebuit să le semnaleze ruşilor tipul de vehicule pe care le loveau. Conform New York Times, unul dintre vehicule era marcat în mod clar cu o cruce roşie, iar tipul de armă folosită în atac - o rachetă antitanc ghidată cu laser - este de obicei trasă atunci când un trăgător vede şi selectează o ţintă.

Cu toate acestea, ţinta, în acest caz o dubă Mercedes-Benz albă, nu avea niciun semn medical clar vizibil şi, în timp ce lucrătorii umanitari erau neînarmaţi, cel puţin un medic purta un camuflaj de tip militar.

Înregistrarea video îl arată pe Reed şi grupul de lucrători umanitari stând lângă duba albă, pe care o foloseau pentru a transporta provizii umanitare. O rachetă care zboară paralel cu solul loveşte direct duba, distrugând-o şi ucigându-l pe Reed.

Vă invităm să urmăriţi materialul video (de la minutul 1:25).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor