E ridicol să crezi că NATO vrea să atace Rusia - Anders Fogh Rasmussen

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.05.2012

E ridicol să crezi că NATO vrea să atace Rusia, iar scutul antirachetă nu este conceput, din punct de vedere tehnic, să atace Rusia, a declarat, joi, secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, la o conferinţă de presă, după întrevederea cu premierul Victor Ponta.

”Sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei. Nu se justifică luarea unor măsuri ofensive împotriva NATO sau a unor ţări membre, ca urmare a deciziei noastre de a dezvolta un scut antirachetă pentru a proteja populaţia în contextul creşterii ameninţărilor unor atacuri cu rachete”, a spus Rasmussen, rugat să comenteze o serie de declaraţii ale oficialilor ruşi faţă de amplasarea scutului în Europa.

”Le-am spus ruşilor că sistemului nostru nu este conceput, din punct de vedere tehnic, să atace Rusia. Deci, tehnic nu este posibil. Din punct de vedere politic nu avem nicio intenţie să atacăm Rusia. E ridicol să crezi că avem vreo intenţie de a ataca Rusia. Nu considerăm că Rusia este un inamic”, a mai precizat Anders Fogh Rasmussen, adăugând că, în urmă cu 15 ani, Rusia şi NATO au semnat un acord potrivit căruia cele două părţi nu vor folosi forţa una împotriva alteia.

”NATO respectă în continuare acel angajament. Speră că şi Rusia îşi va respecta angajamentele anterioare, de a nu folosi forţa împotriva statelor membre NATO”, a subliniat Rasmussen.

Referitor la decizia României de a găzdui elemente ale scutului antirachetă, secretarul general a precizat că aceasta reprezintă ”o contribuţie importantă la securitatea comună”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor