DW despre cazul Orban: E ciudat să votezi împotriva unui conaţional, românii au mutat gâlceava la UE

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene (Epoch Times România)
Epoch Times România
01.10.2012

Românii din Parlamentul European nu pot face o bună impresie dacă se boicotează reciproc din motive de politică locală şi mută ”gâlceava” internă la nivel european, notează Deutsche Welle, comentând votul europarlamentarilor PDL împotriva numirii lui Leonard Orban la Curtea Europeană de Conturi.

”De vreo doi ani, grupurile politice rivale provenite din România au dat impresia că au mutat scandalurile de la Bucureşti la Strasbourg. Ultimul episod care a lăsat o impresie stingheritoare este votul împotriva candidaturii lui Leonard Orban la un post în Curtea Europeană de Audit. Aritmetica votului arată că votul deputaţilor români din grupul PPE, adică militanţii PDL, au condus în comisia de specialitate la un aviz negativ pentru candidatul României”, se arată în comentariul Deutsche Welle.

”Explicaţiile deputaţilor PDL au fost contradictorii, ceea ce lasă loc bănuielii că votul împotriva lui Orban a fost legat mai curând de scandalul recent de la Bucureşti. Leonard Orban a fost consilier al preşedintelui Băsescu, a ocupat apoi un fotoliu ministerial în cabinetele conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, dar a acceptat apoi să treacă de partea adversarilor, intrând în guvernul Ponta. Într-o postare recentă pe blogul său, Cristian Preda îi reproşa direct lui Leonard Orban, într-un comentariu caustic, faptul de a fi trecut prin toate guvernele, cu aluzie şi la suspendarea preşedintelui”, notează autorul comentariului.

DW aminteşte că în PE deputaţii nu votează conform intereselor naţionale, dar când nu există o competiţie şi se votează pentru numirea unui candidat, e ”ciudat” să votezi împotriva unui conaţional.

”Coalizarea deputaţilor după criteriul strict al originii naţionale este ceva mai curând neadecvat în Parlamentul European. Tocmai de aceea deputaţii aleşi în diferitele ţări membre se grupează după criterii politice, în grupuri doctrinare transnaţionale. Filosofia intimă a PE este tocmai depăşirea frontierelor naţionale şi crearea unei unităţi europene. Dar în anumite situaţii în care nu este vorba de o competiţie între mai mulţi candidaţi, ci pur şi simplu de numirea unui candidat al unei ţări anumite (potrivit algoritmului de reprezentare a statelor membre) a vota împotriva candidatului propus de propria ţară sună ciudat. În orice caz este nevoie de argumente care să explice motivele unei asemenea neuzuale desolidarizări”, notează Deutsche Welle, adăugând că episodul de săptămâna trecută ”rimează perfect cu politizarea excesivă a administraţiei publice din România, aici unde orice funcţie relevantă este girată politic şi unde nu contează prea mult competenţa, ci loialitatea faţă de grup. Eurodeputaţii români nu doar că au mutat propria gâlceavă la Strasbourg, dar au părut să exporte în instituţiile europene sistemul numirilor politice”.

Comisia de Control Bugetar a dat miercuri un aviz negativ pentru numirea lui Leonard Orban la Curtea Europeană de Conturi, 14 voturi împotrivă şi 12 pentru. Balanţa a fost înclinată de europarlamentari ai PL care au înlocuit membri permanenţi ai Comisiei şi au votat împotriva ministrului afacerilor europene.

Europarlamentarii PDL au invocat încălcarea articolului 286 din Tratat, potrivit căruia Orban nu are experienţa necesară ca auditor pentru a fi numit la Curtea Europeană de Conturi.

Purtătorul de cuvânt al Curţii Europene de Audit, Aidas Palubinskas, a declarat însă pentru NewsIn că experienţa ca auditor a unui candidat nu este o cerinţă obligatorie, iar acest lucru nu este stipulat nici în Tratatul UE.

Liderului grupului PSD din PE, Cătălin Ivan, a declarat pentru NewsIn că pedeliştii au votat împotriva lui Leonard Orban pentru funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi deoarece premierul Ponta a retras propunerea lui MRU pentru acest post, Mircea Vasile Popescu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi.

Votul Comisiei de Control Bugetar este unul consultativ, la fel şi cel al plenului Parlamentului European, care va avea loc la 23 octombrie. Decizia aparţine Consiliului European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor