După Ziua "Victoriei", şi cea a unui nou eşec pentru Putin. Victorie importantă a Ucrainei pe front

Forţele Ucrainei au reuşit o victorie importantă pe frontul din nordul ţării, în regiunea Harkiv, unde au recucerit mai multe sate.
Războiul din Ucraina - Tanc
Războiul din Ucraina - Tanc (NEXTA)

Ucraina a anunţat că forţele sale au recucerit sate de la trupele ruseşti la nord şi la nord-est de Harkiv, lansând o contraofensivă care ar putea semnala o schimbare în ritmul războiului şi ar putea pune în pericol principalul avans al Rusiei.

Tetiana Apatcenko, ofiţerul de presă al Brigăzii 92 Mecanizate Separate, principala forţă ucraineană din zonă, în estul ţării, a confirmat că trupele ucrainene au recucerit în ultimele zile localităţile Cerkaski Tişki, Ruski Tişki, Borşceova şi Slobojanske, la nord de Harkiv.

Consilierul ministrului Apărării, Iuri Saks, a declarat că aceste succese împing forţele ruseşti în afara razei de acţiune a Harkivului, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, situat în nord-est, care se află sub bombardament perpetuu de la începutul războiului.

"Operaţiunile militare ale forţelor armate ucrainene în jurul Harkivului, în special la nord şi nord-est de Harkiv, sunt un fel de poveste de succes. Armata ucraineană a reuşit să-i împingă pe aceşti criminali de război pe o linie aflată dincolo de raza de acţiune a artileriei lor."

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, de asemenea, ştirea în timpul discursului său naţional, dar a avertizat să nu se aştepte la "anumite victorii".

"Forţele armate ale statului nostru ne-au oferit tuturor veşti bune din regiunea Harkiv. Ocupanţii sunt îndepărtaţi treptat din Harkiv.

Le sunt recunoscător tuturor apărătorilor noştri care rezistă şi dau dovadă de o forţă cu adevărat supraomenească pentru a alunga armata de invadatori. Cândva a doua cea mai puternică armată din lume.

Dar vreau, de asemenea, să îi îndemn pe toţi oamenii noştri, şi în special pe cei din spate, să nu răspândească emoţii excesive. Nu ar trebui să creăm o atmosferă de presiune morală specifică, când anumite victorii sunt aşteptate săptămânal şi chiar zilnic.

Forţele armate ale Ucrainei fac totul pentru a ne elibera ţara şi poporul nostru. Pentru a elibera toate oraşele noastre - Herson, Melitopol, Berdiansk, Mariupol şi toate celelalte.", a declarat Zelenski.

Contraatacul de lângă Harkiv ar putea semnala o nouă etapă, Ucraina trecând acum la ofensivă după săptămâni în care Rusia a organizat un asalt masiv fără a face vreo breşă.

Prin respingerea forţelor ruseşti care au ocupat periferia oraşului Harkiv încă de la începutul invaziei, ucrainenii se deplasează la distanţă de lovire de liniile de aprovizionare din spate care susţin principala forţă de atac rusă mai la sud.

"Ei încearcă să pătrundă în spatele ruşilor pentru a le tăia liniile de aprovizionare, deoarece aceasta este într-adevăr una dintre principalele lor slăbiciuni (ale ruşilor).

Ucrainenii se apropie de graniţa cu Rusia. Astfel, toate câştigurile pe care ruşii le-au obţinut în primele zile în nord-estul Ucrainei se îndepărtează din ce în ce mai mult", a adăugat preşedintele Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe