Dubaiul va construi un parc tematic, dedicat exclusiv Coranului

Epoch Times România
28.06.2013

Dubaiul, centrul economic şi turistic al Emiratelor Arabe Unite, va avea în curând o nouă atracţie pentru vizitatorii musulmani cei mai pioşi: primul parc tematic dedicat exclusiv Coranului, cartea sfânta a islamului, notează ziarul spaniol El Periodico.

Parcul, a cărui construcţie este prevăzută să se termine în septembrie 2014, se va întinde pe o suprafaţă de 60 de hectare în zona Al-Jauanish, potrivit declaraţiilor directorului general al primăriei Dubaiului, Hussein Nasser Lutah.

Parcul va fi amenajat cu zeci de tipuri de plante menţionate în Coran şi va include teme care vor reprezenta minunile şi poveştile incluse în cartea sfântă care, potrivit credinţei musulmanilor, conţine cuvântul lui Allah mărturisit de profetul Mahomed cu ajutorul arhanghelului Gabriel.

Proiectul face parte din planurile Dubaiului privind extinderea locurilor de agrement, educaţie şi turism puse la dispoziţia localnicilor şi vizitatorilor străini. Potrivit lui Lutah, parcul va fi împărţit în două zone printr-o porţiune amenajată cu plantele din Coran, unite de o potecă principală care va ascunde multe 'surprize' pe traseu. Parcul va avea, de asemenea, multe surse de apă, o grădină care va recrea peisajul deşertic, dar şi oaze cu palmieri, pieţe, piste de alergat, spaţii de joacă pentru copii şi un teatru în aer liber.

Între cele 54 specii de plante menţionate de Coran şi care vor orna parcul se află smochinul, măslinul, viţa-de-vie, rodia şi gutuiul. Cinsprezece dintre ele vor fi cultivate într-o seră pentru a fi apărate de căldura toridă. Scopul acestor plante este de a le aduce aminte credincioşilor musulmani motivul pentru care sunt invocate în versetele coranice în legătură cu miracolele creaţiei şi ale vieţii. În Coran, plantele care apar în povestirile profeţilor sunt împărţite între paradis şi infern.

Proiectul este estimat la 7,3 milioane de dolari, nivelul stabilit după concursul de licitaţie, dar nu sunt excluse modificări în funcţie de forma definitivă a parcului.

Reacţiile locuitorilor faţă de construcţia parcului sunt deocamdată pozitive, dar cei mai entuziasmaţi sunt străinii rezidenţi în EAU. 'Va fi o atracţie importantă în peisajul turistic pe care îl oferă Dubaiul. Parcul va îmbina suprafeţele verzi cu spaţiile de joacă unde copiii vor putea învăţa despre Coran, ceea ce este un lucru foarte bun', spune Ahmed Abdelaziz, un cetăţean sirian care lucrează în administraţia antreprenorială.

În opinia sa, proiectul poate contribui la revitalizarea turismului, având în vedere că are o componentă religioasă specifică, menită să apropie familiile şi copiii de cartea sfântă a islamului.

În schimb, egipteanul Rahman Hassan s-a declarat sceptic în privinţa costurilor. 'Ideea este bună şi educativă, dar o sumă atât de mare putea fi cheltuită pentru nevoile oamenilor', a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor