Dronele ucrainene au lovit Crimeea, Moscova şi un depozit de petrol, afirmă Rusia

(Captură Foto)

Rusia a declarat că a zădărnicit un atac coordonat al Ucrainei asupra Crimeei duminică dimineaţa, în timp ce dronele au vizat, de asemenea, Moscova, perturbând traficul aerian în capitală, şi au provocat un incendiu la un depozit de petrol din sud-vestul ţării, potrivit Reuters.

În ultimele zile, Ucraina a lansat o serie de lovituri asupra unor obiective militare ruseşti din Crimeea ocupată, inclusiv asupra instalaţiilor Flotei Marinei ruse din Marea Neagră, încercând să submineze eforturile de război ale Moscovei în această regiune critică.

Atacurile în interiorul Rusiei, departe de liniile de front, s-au înmulţit, de asemenea, primarul Moscovei afirmând că cel puţin două drone au fost doborâte în regiunea capitalei duminică dimineaţa.

Într-un articol de opinie publicat sâmbătă târziu, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, i-a îndemnat pe aliaţii Kievului să accelereze livrarea de arme, spunând că aceasta este singura modalitate de a pune capăt războiului.

"De exemplu, eliminarea completă sau parţială a Flotei ruse de la Marea Neagră, care este o sarcină realizabilă, ar trebui să accelereze în mod semnificativ procesul de căutare de către Rusia a unei căi de ieşire din războiul în curs", a scris Danilov pe site-ul de ştiri Ukrainska Pravda.

Sistemele ruseşti de apărare aeriană au distrus cel puţin şase drone care vizau Crimeea din direcţii diferite, a declarat duminică Ministerul rus al Apărării.

Raportul de pe aplicaţia de mesagerie Telegram nu a precizat dacă au fost provocate pagube sau victime în peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Kiev într-o mişcare condamnată pe scară largă în 2014.

Zboruri perturbate

În regiunea Moscovei, o dronă a fost distrusă deasupra cartierului Istra iar alta deasupra cartierului Ramenski, a declarat pe Telegram primarul Moscovei, Serghei Sobianin, adăugând că nu au existat victime sau pagube provocate de resturi de drone.

Cel puţin 30 de zboruri au fost întârziate şi şase au fost anulate pe marile aeroporturi din Moscova, au anunţat agenţiile de ştiri de stat ruseşti - o acţiune frecventă a autorităţilor aviatice în timpul atacurilor cu drone.

În sud-vestul Rusiei, o dronă ucraineană a avariat un depozit de petrol duminică dimineaţa, declanşând un incendiu la un rezervor de combustibil, a declarat guvernatorul regional.

"Nu există victime, toate serviciile de urgenţă lucrează pe teritoriul instalaţiei", a transmis guvernatorul regiunii Oriol, Andrei Klicikov, pe Telegram.

El nu a menţionat dacă depozitul a fost lovit de resturi sau a fost vizat de dronă.

Guvernatorul local Alexander Gusev şi Ministerul Apărării au declarat că o altă dronă a fost doborâtă în regiunea rusă Voronej. Potrivit lui Gusev, nu au fost înregistrate victime sau pagube.

Autorităţile din regiunea Tula au raportat, de asemenea, că o dronă s-a prăbuşit pe terenul unui centru logistic, deşi nu s-au înregistrat victime sau daune grave la infrastructură.