Doză mare de arsenic, descoperită într-o plantă medicinală chineză vândută în Suedia

Autoritatea suedeză pentru siguranţa alimentară a făcut cunoscut marţi că a descoperit concentraţii 'extrem de ridicate' de arsenic, potenţial mortale, într-o plantă medicinală chineză vândută în Suedia, informează AFP.

Substanţa toxică este prezentă într-un produs numit Niu-Huang Chieh-tu-pien, care, potrivit diverşilor furnizori on-line de produse din medicina tradiţională chineză, vindecă o mulţime de afecţiuni sau simptome, cum ar fi durerile de dinţi, infecţii ale pielii, anorexie şi febra la copii.

Produsul este de asemenea comercializat sub două denumiri indiene - Divya Kaishore Guggul şi Chandraprabha Vati.

'Doza recomandată furnizează zilnic o cantitate de arsenic anorganic, care în cel mai rău caz reprezintă jumătate din doza cea mai mică ce poate provoca moartea', a afirmat un toxicolog de la Autoritatea pentru siguranţa alimentară, Leif Busk. 'Cel care consumă poate fi astfel grav afectat. Îngrijorător este faptul că există companii care vând această substanţă extrem de periculoasă pentru sănătate', a adăugat el.

Produsul a fost descoperit 'în această vară' la vânzare în Stockholm, unde a fost scos de pe rafturi, însă nu este exclus să fie în continuare comercializat în alte oraşe. Acesta poate fi de asemenea cumpărat de pe Internet.