DOSARUL FOTBALUL SI SECURITATEA: Conturile si firmele Securitatii din strainatate administrate sub acoperirea Federatiei Romane de Fotbal

Vorbim de fotbalisti si Securitate. Dar nu vorbim deloc de ofiterii de Securitate care folosind acoperirea de angajati ai Federatiei Romane de Fotbal (FRF) se ocupau de conturile si firmele Securitatii din Elvetia si Europa Occidentala. Unul e bine mersi si azi in Comitetul Executiv al FRF, celalalt este mediatizat de agentul rosu Victor Roncea. Ambii sunt marii profitori ai tranzitiei Romaniei spre nicaieri.

Coloneii CIE, Constantin Anghelache si Octavian Andronic, au sters urmele conturilor Securitatii din strainatate la inceputul anului 1990.Aceste conturi se aflau in Elvetia, Luxemburg, dar si in alte tari occidentale. Tot cei doi ofiteri ai CIE au fost cei care, dupa evenimentele din decembrie 1989, au lichidat firmele-fantoma ale Securitatii din Occident. Conturile speciale din Elvetia erau controlate de Constantin Anghelache care, inainte de 1989, era "acoperit" ca functionar al FRF si in aceasta calitate facea deplasari dese la sediul FIFA de langa Geneva. Potrivit fostului ofiter CIE Liviu Turcu, care a cerut in 1989 azil politic in SUA, in afara lui Nicolae Ceausescu, inca circa opt persoane stiau de conturile speciale. Anghelache a fost vicepresedinte la Rapid si director adjunct la Institutul National de Statistica, iar Andronic mai nou da interviuri prin ziare prezentandu-se ca mare patriot.

Generalul in rezerva Constantin Anghelache, fostul sef al unitatii speciale de Aport Valutar Special (AVS) a Securitatii, persoana care stie conturile si firmele Securitatii din strainatate, este in acest moment membru in Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal (FRF). Omul care detine secretele celebrelor conturi ale lui Nicolae Ceausescu nu este deranjat insa de nimeni.

Bucuresti, 1980. La ordinul (nr. 000320/1980) lui Nicolae Ceausescu, se infiinteaza UM 0107/AVS — o unitate speciala a Centrului de Informatii Externe (CIE). Noua structura coordoneaza activitatile ceausiste de comert exterior si are un regim independent si ultrasecret, chiar in interiorul spionajului romanesc. Ofiterii UM 0107 gestioneaza operatiunile AVS (Aport Valutar Special) in vederea achitarii datoriilor externe ale regimului comunist. Unitatea era condusa de Constantin Anghelache si Octavian Stelian Andronic. Absolut toata valuta forte obtinuta fie din contrabanda de arme si droguri, fie din vanzarea evreilor nascuti in Romania, fie din schimburi comerciale de marfuri, fie din comisioanele confidentiale si contractele intreprinderilor de comert exterior intra in conturile controlate de UM 0107, de la BRCE. "Sub aspect operational, pe verticala ierarhica, seful UM 0107/AVS s-a subordonat direct sefului Serviciului de Informatii Externe (DIE/CIE), dar nu putine au fost situatiile in care in cadrul operatiunilor extrem de sensibile sub aspectul implicatiilor politice pe plan international coordonarea se facea direct de catre seful DSS, Tudor Postelnicu”, afirma fostul ofiter CIE Liviu Turcu, care in decembrie 1989 a cerut azil politic in Statele Unite ale Americii. Turcu ne mai explica ca "ocupantii celor trei pozitii mentionate, respectiv seful DSS, seful CIE si seful UM 0107/AVS, au fost astfel principalii interlocutori si executanti ai directivelor si ordinelor lui Nicolae Ceausescu in domeniul operatiunilor valutare speciale”.

CONTURILE DIN ELVETIA, ACOPERITE LA FIFA

Inainte de 1989, persoane cu identitati schimbate din CIE si cu pasapoarte diferite, cele mai multe cu acoperire diplomatica, mergeau in Occident pentru a supraveghea operatiunile financiare ale firmelor Securitatii.Infiltrarea de ani de zile a locotenent-colonelului Anghelache Constantin ca delegat oficial al Romaniei in cadrul Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), care isi are sediul la Nyon, langa Geneva, in Elvetia, i-a facilitat acestuia o excelenta acoperire a multor deplasari operative in aceasta tara, pe tema operatiunilor valutare si a conturilor speciale. In anii ’90, Anghelache a fost numit vicepresedinte al clubului de fotbal Rapid si a fost implicat in spalarea unor sume importante provenite din transferurile unor jucatori.

MOD DE ACTIUNE COPIAT DE LA KGB

Practic, unitatea CIE colecteaza toti banii castigati de spionajul romanesc, indiferent de moneda si indiferent de provenienta, de la vanzari de ciment la intermediere de heroina in Boston. Patentul este copiat de la KGB. La presiunea lui Nicolae Ceausescu, operatiunile AVS iau amploare la mijlocul anilor ’80, iar ofiterii din UM 0107, alesi pe spranceana, provin din CIE, Directia de Informatii a Armatei sau contraspionajul economic (UM 0650). Ultimul si cel mai prolific sef al unitatii speciale a fost locotenent-colonelul Constantin Anghelache. Acum, general in rezerva.

CONTURILE

Constantin Anghelache si Octavian Andronic au infiintat conturile externe ale regimului comunist. In special in Elvetia. Dar, spune Liviu Turcu, si in Austria si Luxemburg. Practic, cei doi erau printre putinele persoane care stiau de conturile speciale. "In majoritatea situatiilor erau chiar ei cei care le deschisesera, in alte situatii s-a lucrat pe baza de parola si deci conturile erau depersonalizate. Cine si-ar fi putut permite un scandal international, trimitand in astfel de operatiuni «novici»?”, mai preciza Liviu Turcu. Anghelache si Andronic coordonau si actiunile firmelor-fantoma ale Securitatii.

BANI PENTRU REZISTENTA

"In ipoteza pierderii controlului politic si militar pe teritoriul national, firmele respective, ca si alte componente create de-a lungul anilor in strainatate, trebuiau sa devina puncte de sprijin economic, financiar si chiar politic prin baza de relatii create. Sarcina era de a fi la dispozitia «centrului politic de rezistenta», aflat acum in afara teritoriului tarii. In aceste conditii, nu este un mare secret, cel putin in cercurile avizate din Occident, procesul de lichidare al unora dintre aceste firme-fantoma s-a prelungit pana spre mijlocul anului 1990. Cei doi fosti sefi ai Serviciului independent pentru actiuni valutare speciale, respectiv Octavian Stelian Andronic si Constantin Anghelache, au efectuat in acest scop mai multe deplasari in Elvetia, Austria, Luxemburg, dar si in alte tari unde au existat astfel de companii acoperite”, preciza Liviu Turcu.

TRANSFERURI SUBSTANTIALE IN 1990

Andronic si Anghelache au facut la inceputul anului 1990 mai multe vizite in Europa Occidentala, inclusiv pentru inchiderea unor conturi caracterizate neoficial de bancile respective ca efectuand transferuri substantiale. Pentru cine au fost facute aceste transferuri nu se stie. Dar daca s-ar dori sa se afle, lucrurile ar fi foarte simple, iar cei doi sunt cei care stiu.

GENERALUL, FOTBALUL SI STATISTICA

Zürich, 9 iunie 2008. Constantin Anghelache va fi unul dintre sutele de romani aflati in tribune la meciul Romania-Franta. La cei 62 de ani ai sai, generalul (in rezerva) de spionaj are o gramada de treaba. Este membru in Consiliul de Coordonare a Activitatii de Statistica din cadrul Institutului National de Statistica (INS). Decizia numirii sale a fost semnata, anul trecut, de premierul Tariceanu. Anghelache este si vicepresedintele Societatii Romane de Statistica. Acelasi Anghelache le preda si studentilor de la Facultatea de Finante si Contabilitate a Universitatii Artifex, unde e prorector. Sub titlul de profesor doctor, fostul securist comunist ii invata pe tineri mecanismele economiei de piata si strategiile contabile din capitalism. Apoi, Constantin Anghelache este si presedintele unui club de fotbal (Tricolorul Breaza — Liga a III-a), dar si membru in comitetul executiv al FRF. De fapt, legaturile sale cu fotbalul sunt mai vechi, de la inceputul anilor ’90, cand spionul rezervist a fost vicepresedintele Rapid.

AFACERILE GENERALULUI

Anghelache a introdus pe piata autohtona cafeaua Amigo, e asociat cu celebrii Mircea si Razvan Lucescu, a fost partener cu PSD-istul Miki Spaga (Serban Mihailescu) si isi petrece sfarsitul de saptamana la vila sa din Breaza. Obisnuit sa lucreze cu banii, Anghelache s-a dezmeticit imediat dupa Revolutie. Atunci si-a privatizat relatiile, informatiile si expertiza dobandite in structurile de spionaj si comert exterior ale Securitatii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne